Producent
Land
Region

Agricola San Felice

San Felice ligger i sydligaste delen av Toscana och har odlingar i appellationerna Chianti, Chianti classico, Montalcino och Maremma. Egendomen odlar främst Sangiovese, den druvsort som gjort distriktets viner berömda och omhuldade världen över. Men, man värnar även historiska, inhemska druvsorter och internationella, för ändamålet har man en särskild musei- och experimentvingård kallad Vitiarium. Där odlas och studeras, i samarbete med universiteten i Pisa och Florens, hundratals druvsorter. En del av dem för att se vad de kan bidra med i produktionen och andra för att bevara för eftervärlden. Agrikulturell historievård och värnande om traktens kulturarv. Men allt handlar inte om forna tider och historia. San Felice är väl medvetna om sin nu- och framtid och sitt ansvar för harmonin mellan miljö och människa. Vingårdarna sköts utifrån ett hållbarhetsperspektiv där minimal miljöpåverkan och biologisk mångfald i fälten ingår som en naturlig del.
San Felice har sammanlagt 140 hektar mark, från vilka fjorton olika viner framställs under önologen Leonardo Bellaccini’ s överinseende. Höjdpunkterna inkluderar Vigorello och Brunello di Montalcino från egendomen Campogiovanni. Vigorello är en av de ursprungliga ”Supertuscans”. Banbrytande viner skapade av pionjärer låsta av ett då snävare regelverk som förstod att de, genom att gå utanför vinlagstiftningen, kunde åstadkomma kvalitet i världsklass. Då vinerna gick utanför regelverket kunde de inte få någon högre klassificering men kvaliteten gjorde att de fick smeknamnet i internationell press och numera är det ett begrepp.

Azienda Vinicola Rivera

Rivera har sina ägor i DOC Castel del Monte. Till skillnad från många producenter i området som försöker göra så mycket vin som möjligt, satsar Rivera mer på att hålla ned skördeuttaget och göra mindre men bättre vin. En sak som är kul med Rivera är att man satsar mycket på den antika lokala druvan Nero di Troia. En druvsort många inte befattar sig med eftersom den mognar sent, är känslig för röta och ger liten avkastning. Rätt behandlad ger Nero di Troia viner med tät mörk frukt, bra grepp i tanninerna, ofta med kryddiga, animaliska och lite rökiga toner.
RIVERA Botti

Benjamin Leroux

Trots sin – i vinodlarkretsar – unga ålder (f. 1975), har Benjamin Leroux arbetat med vin i nästan hela sitt liv. Redan vid 15 års ålder fick han jobb på legendariska Domaine du Comte Armand i Pommard. Detta inspirerade honom att ta sin examen i oenologi. För att bredda och fördjupa sina kunskaper och erfarenhet efter avslutade studier började Benjamin arbeta sig jorden runt. Han har bland andra jobbat hos Drouhin i Oregon, Château Cos d’Estournel i Bordeaux och Giesen i Nya Zeeland.
Väl hemma efter utlandsvistelserna och några mindre jobb i Bourgogne fick Benjamin 1999 jobb som vinmakare på Comte Armand. Idag driver Leroux egen negociant-verksamhet från en ny vinkällare i hjärtat av Beaune, samtidigt konsultar han åt Comte Armand vilket säger en del om hans rykte och renommé. Han har både vingårdar han äger samt sådana han driver åt andra. Han köper även druvor, aldrig vare sig druvmust eller vin, från bönder som han har nära samarbete med. Hälften av vingårdarna är ekologiska men andelen växer stadigt bland de odlare druvor köps in från då omläggning till ekologisk odling är en förutsättning från Benjamins sida. Produktionen av de flesta av Leroux cuvéer är minimala ett till fem fat per vin och produktionen första årgången, 2007, var endast 120 fat. För Benjamin är terroir väldigt viktig samt att hans viner skall leverera ren frukt och typicitet. Generellt är hans viner åt det mer koncentrerade, lagringsdugliga hållet snarare än det lättare mer esoteriska.

Bodegas Altos

Altos de Rioja, DOC Rioja grundades i september 2006, detta vineri i hjärtat av de bästa vingårdarna runt Alavesa är hängivet passionerat styrt av en grupp spanska vinmakare/profiler. Roberto San Ildefonso från Finca Sobreño i Toro och Bienvenido Muñoz från Bodegas Muñoz i La Mancha. Tillsammans med Jean-Marc Sauboua, prisbelönt “flying winemaker” från Bordeaux gör de ett unikt set moderna riojaviner. Den genomgående höga kvaliteten är ett resultat av strikt noggrannhet i hela processen, från val av mark, tid för skörd, slutlig finish och allt däremellan. Målen är högt ställda och de kompromissar inte för att nå dem. Att de lyckats talar inte minst deras stora medaljskörd och de höga poäng internationella bedömare frekvent ger dem.
Allt druvmaterial kommer från högt belägna vingårdar i Rioja-Alavesa, landsbyar som Laguardia, Elvillar och Kripan. Idag produceras fem olika viner: Blanco, Tempranillo, Crianza, Reserva och ett vin som kallas Pigeage. Alla viner fatlagras, hur länge och i vilken typ av fat är olika för varje vin. Faten är 225-liters barriquer varav åttio procent är franska och resten amerikanska.

Bodegas Lustau

Emilio Lustau, en ikon bland sherryproducenter som grundades 1896 av Don José Ruiz-Berdejo y Veyan i den lilla byn Nuestra Señora de la Esperanza. Det var först 1950 som firman fick sitt nuvarande namn och då under ledning av Don Emilio Lustau. Bodegas Lustau har sitt nuvarande huvudkontor i byn Jerez de la Frontera i hjärtat av sherryregionen.

Tillsammans med byarna Sanlùcar de Barrameda och Puerto de Santa María bildar Jerez de la Frontera den gyllene triangeln där den för området så viktiga druvan Palomino odlas. Druvan odlas på den speciella Albariza jorden som är en kritjord som vid torka och höga temperaturer bevarar fukten i jorden på ett livgivande vis. Till skillnad från många andra vindistrikt är det inte så viktigt var druvorna växer inom området utan hemligheten ligger i lagringen och blandningen av vinerna. Blandningen och lagringen ses i Jerez som en konst mer än ett arbete.

Bodegas Pittacum

Bodegas Pittacum grundades 1999. Det var sex nära vänner övertygade om kraften och kvalitetspotentialen i viner baserade på druvsorten Mencía från den lilla regionen El Bierzo, beläget i den västra delen av Léon som i sin tur tillhör regionen Castillia y Léon. Övertygelsen har visat sig vara riktig, vinerna på Mencía härifrån har på senare år väckt uppmärksamhet och varit en ”snackis” bland nyfikna trendkänsliga.
Den större kvalitetsproducenten Terras Gauda från närliggande regionen Galicien förstod snabbt att Pittacum höll på att utveckla något som skulle leda till högkvalitativa viner. Och, efter att noga hållit ögonen på dem under två år inleddes ett samarbete.
Idag så kontrollerar Pittacum viner från cirka 200 olika små lägen runtom i El Bierzo. Samtliga dessa ligger på olika typer av jordmån, ligger i olika väderstreck och ligger på olika höjd över havet. Det berikar mångfalden och gör att man kan producera väldigt stilfulla och komplexa viner.

Bodegas Quinta Sardonia

Bodegas Quinta Sardonia ligger i området Castilla Y Leon, belägen vid Duorofloden och vid staden Sardón de Duero mittemellan städerna Peñafil och Valladolid.
Vingården ligger på 830 meters höjd över havet och domineras av kalkrik jord, vilket är perfekt för de druvor som man odlar.
Bodegas Quinta Sardonia köptes år 2010 av Terras Gauda Group.

Bodegas Santa Domingo

De ekologiska vinerna från Bodegas Santo Domingo är skapade av familjen Silva som varit verksamma i Colchagua i sex generationer. Som pionjärer i området har de ett tydligt hållbarhetstänkande i sin vinframställning och sitt vingårdsarbete, allt i respekt för kommande generationer. Samtliga druvor till Bodegas Santo Domingos viner är hämtade från familjen Silvas egna vingårdar på Andernas sluttningar samt från de kustnära och svalare delarna av Colchagua Valley. Bodegas Santo Domingo strävar alltid efter att deras viner ska uttrycka frisk, ren frukt och mjuka tanniner.

Bodegas Terras Gauda

Rìas Baixas i Galicien, spanska nordvästkusten gränsande mot Portugal, är ett distrikt som tack vare högre altitud och närheten till Atlanten erbjuder svalka, fräschör och friskhet i vinerna. Med bättre teknik i vinkällarna och sin satsning på spännande lokala druvor har området fått stor uppskattning de senaste åren. Terras Gauda är definitivt ett bra exempel på vad som händer nu, samtidigt som naturen och jordmånen talar tydligt i deras viner.

Bonny Doon

Historien om Bonny Doon Vineyards börjar 1979 då den 26-årige Randall Grahm sätter segel i sitt sökande efter ”The Great American Pinot Noir”. Med stöd av sin familj köper han en vingård i området Bonny Doon i Santa Cruz, Kalifornien. Efter några mödosamma år måste den målmedvetne Randall inse att Pinot noir inte riktigt trivs i denna del av Kalifornien. Som tur var hade han även planterat druvsorter från Rhônedalen vilket visade sig vara ett lyckokast. Det var med dem som det kultförklarade vinet Le Cigare Volant skapades. Med blandningen av Syrah, Grenache, Cinsault och Mourvèdre är vinet en hyllning till Châteauneuf-du-Pape i södra Frankrike. Första årgången (1984) lanserades 1986 och gör Randall till en av de ursprungliga ”Rhône Rangers” och en erkänt stor banbrytande inspirationskälla. Fler producenter har sedan följt i hans spår och planterat druvsorterna i Kaliforniens varma klimat.
Efter succén med Le Cigare Volant följer år av rasande expansion med vingårdar i flera delar av Kalifornien. År 2006 producerade Bonny Doon Vineyards ca 5,5 miljoner flaskor. Då beslöt den egensinnige Randall att det var dags att sälja sina stora ”brands” för att fokusera på terroir och själfulla distinkta viner. Han har även helhjärtat anammat tankarna bakom biodynamisk odling och all hans egna mark sköts enligt den filosofin. De druvor som köps från andra odlare är ännu inte fullt ut biodynamiska men odlarna har förbundit sig att successivt lägga om sin produktion för fortsatt samarbete. Idag producerar Bonny Doon en mindre kvantitet vin men med större personlighet än någonsin. Även om produktionen numera är mindre än tidigare har han ständigt nya projekt på gång. Denne innovative vinpersonlighet har säkert ytterligare överraskningar att komma med framöver.
När man talar om Bonny Doons viner går det inte att förbise vinernas namn och etiketter. De präglas av humoristisk personlighet med såväl ordvitsar och dubbeltydigheter såväl som lätt våghalsig vanvördighet. Humorn och glimten i ögat har dock inget med miljömedvetenheten och, framförallt, kvalitetskraven att göra. De tar man på stort allvar.

CaskMoestue AB

Castoro Cellars

Castoro grundades 1983 av äkta paret Niels och Bimmer Udsen. Deras mål var att bevisa att det går att producera kvalitetsviner från Paso Robles i Kalifornien. Nu, över 30 år senare, kan nog alla skriva under på att målet är uppnått. Paso Robles är numera ansett som ett av kvalitetsområdena för vinodling i Kalifornien. Castoro Cellars har sedan starten vuxit rejält och har för närvarande strax över 300 hektar egna vingårdar i olika delar av Paso Robles. Cirka hälften av vingårdarna är ekologiskt certifierade men Castoros mål är att certifiera samtliga sina vingårdar inom en snar framtid. Castoro har även en SIP-certifiering (Sustainability in Practice), ett hållbarhetsprogram för vinodlare i Kalifornien. Denna certifiering gäller inte bara ett hållbart jordbruk utan innefattar även ett program gällande de anställdas arbetsförhållanden. Castoro har i skrivande stund sju vingårdar i olika delar av Paso Robles. Niels Udsen har noggrant analyserat mikroklimat och jordmån inom varje vingård och utifrån denna analys planterat de druvsorter bäst lämpade för varje enskild vingård.

Caves des Vignerons à Sablet

Producenten, Caves des Vignerons à Sablet, är belägen i södra Rhône-dalen och ingår i gruppen Cave des Vignerons du Gravillas. Firman grundades 1935 i den lilla pittoreska byn Sablet just vid foten av bergskedjan Dentelles de Montmirail. Druvorna är till större delen hämtade från vingårdar planterade i den sandrika jordmån som gett området Sablet sitt namn. Les Remparts des Ceps Dorés-vinerna är främst framställda av, de för området traditionella, druvorsorterna Grenache, Syrah och Cinsault. Firman producerar även ett flertal viner från olika kommuner i området.

Chakana

Familjen Pelizzatti har långa anor som vinproducenter från italienska Valtellina och tog 2002 steget över till Sydamerika för att grunda Chakana. Egendomen håller på att lägga om hela sin produktion och göra den ekologisk och biodynamisk. Ännu är inte alla vingårdar certifierade men processen är igång så det är bara en tidsfråga. Etisk certifiering med ett brett samhällsansvar har man redan genom organisationen Fair for Life. Vinmakaren Gabriel Blaise har erfarenhet från så skilda delar av världen som Toskana, Kalifornien, Priorat och Australien. Enligt egen utsago har erfarenheten lärt honom att hans jobb är att hålla sig i bakgrunden och låta marken och druvorna tala för sig själva- något som bevisligen funkar så länge man har råvaror av tillräckligt hög kvalitet.

De Faveri

Egendomen är familjeägd och drivs sedan 1978 av äkta makarna Lucio och Mirella De Faveri med återväxten säkrad av barnen Giorgia och Giordano i stargroparna. Odlingarna ligger i provinsen Treviso bland Valdobbiadenes och Vidors vidsträckta kullar, skyddade av Dolomiterna och fläktade av Adriatiska havets milda vindar. Allt sammantaget ger det familjen idealiska förutsättningar att göra precis det de vill- sin egna, moderna, tolkning av traktens traditionella viner, specialiserade på Prosecco. Av lokala druvsorterna Glera, Bianchetta, Verdiso och Perera framställer de viner med den typiskt, lätta aromatiska och doftrika karaktär förknippad med välgjord Prosecco. Viner att, givetvis ansvarsfullt, avnjutas vid riktigt viktiga tillfällen, som när kära vänner ses och ögonpar ska mötas.

Domaine Arlaud

Domaine Arlaud tog sin början omkring tiden vid andra världskriget. Joseph Arlaud, som just gift sig med Renée Amoit, fick nämligen en vingård i bröllopsgåva. Snabbt utökade han denna vingård med mer mark och under årens lopp har det nu blivit 15 hektar totalt.
Ledstjärnan för Arlaud har alltid varit att värna marken, naturen, vinrankorna och druvorna på bästa sätt. Talesättet är mer korrekt att om man respekterar dessa element så kan det bara bli bättre. Ett exempel, bland flera, att man värnar jorden på bästa sätt är att man gör det mesta markarbetet i vinfälten med gårdens hästar Nougat och Okapi.
Runt millennieskiftet så började man också producera vinerna på ett mer hållbart och ekologiskt sätt. Detta har man steg för steg tagit till nya nivåer. När man 2014 producerade alla viner certifierat ekologiskt och biodynamiskt var man första producent att göra det i Morey st Denis. Alla viner behandlas litet olika beroende på klassificering och vingårdsläge och de speciella förutsättningar de har. Generellt kan sägas att alla viner ekfatlagras mellan 14-18 månader där andelen nya fat varierar mellan cirka 25-60 procent beroende på klassificering och årgång. De röda vinerna genomgår aldrig vare sig filtrering eller klarning och kan därför med tiden utveckla mognadsfällning.

Domaine d´Escapat

Domaine d´Escapat ligger i Minervois, Languedoc och ägs sedan 2012 av svenske Bruno Ohlzon. Bruno har på kort tid lyckats med att få erkännande för sina viner. Bland annat har hans rosévin Le Capitaine Rosé fått fin press både i Frankrike och Sverige. Egendomen täcker 117 hektar och har fjorton olika druvsorter planterade i vingårdarna. Namnet Le Capitaine anspelar på Bruno Ohlzons tidigare karriär som ishockeyspelare där han tack vare sin hängivenhet för laget oftast utsågs till kapten. En hängivenhet som nu ligger till grund för Domaine d´Escapat.

Domaine du Pélican

Marquis d’Angerville’s stjärnstatus i Bourgogne i allmänhet och Volnay i synnerhet är sedan länge obestridd. Men att ”bara” föra ett, visserligen lysande, arv vidare och att finslipa på vad som redan var nära nog perfekt räcker inte för Guillaume d’Angerville. Han såg Arbois och Juras potential och insåg att den var fantastisk men underutnyttjad i det stora hela. Tillsammans med partnern, Francois Duvivier, införskaffades de sammanlagt 10 hektar biodynamiskt skötta vingårdar som idag utgör Domaine du Pélican. Planen är inte enbart att själva producera bästa tänkbara viner utan det långsiktiga målet är att aktivt medverka till att distriktet som helhet ska få större, välförtjänt, uppmärksamhet och tydligare plats på den internationella vinkartan.
I dagsläget produceras tre olika viner, den röda Trois Cépage gjord av Pinot noir och de lokala Troussard och Poulsard. Dessutom odlas Chardonnay och Savagnin. Den sistnämnda är en lokal druvsort som används till Vin Jaune, ett vin som tillåts oxidera litet och därigenom påminner om fino-sherry och är det Jura tidigare varit mest känt för. Guillaume d’Angerville har snabbt tagit till sig människorna och livsstilen här och känner att han, för att smälta in ännu bättre och visa sin respekt för lokala traditioner, även vill göra Vin Jaune. Men, då tillverkningsprocessen tar tid och lagen stipulerar att vinet måste lagras under sex år och tre månader efter skörd ligger det ännu på fat i källaren. Så tyvärr måste vi konsumenter ge oss till tåls en liten bit på 2020-talet innan resultatet kan avnjutas. Och, även om den som väntar på något gott alltid väntar för länge finns ingen anledning att misströsta under tiden. Domaine du Pélican har redan gett avtryck och Marquis d’Angervilles världsrykte beror ju på att de vet vad de håller på med sedan länge.
2014 är bara Domaine du Pélicans tredje årgång och vi kan skatta oss lyckliga över att ett fåtal buteljer hittat hit eftersom deras amerikanska samarbetspartner ville köpa in alltihop. Marquis d’Angervilles rykte tillsammans med den kultstatus Jura har i USA, där chardonnayvinerna anses påminna om exklusiva bourgogner med behagligare prislapp och Savagnin är supertrendig.

Domaine La Fourmone

Domaine La Fourmone tillhör Gigondas främsta producenter och ägs sedan fem generationer tillbaka av familjen Combe. Druvorna är från vinstockar med en snittålder på trettio år från familjens vingård på 7 hektar i hjärtat av Gigondas i södra Rhônedalen. Namnet Gigondas härstammar från latinets Jocunditas som betyder stor glädje och njutning vilket stämmer väl med vinerna från Domaine La Fourmone. Familjen Combes viner erhåller ofta höga poäng i internationell press. 2013 Gigondas Domaine La Fourmone har fått fina 87-89 poäng av Robert Parker.
Smakbeskrivning;
Fyllig, nyanserad smak med frisk fruktsyra och mjuka tanniner samt insmickrande toner av mogna björnbär, viol, skogshallon med avslutande fin kryddighet med toner av lagerblad och vitpeppar.

Domaine Marquis d’Angerville

Domaine Marquis d’Angerville är en av de mest kända producenterna i Bourgogne och har varit det sedan 1920-talet. I dag sköts verksamheten av Guillaume d’Angerville. Det är inte ovanligt att nya regimer tänker annorlunda än sina föregångare vilket har sina för och nackdelar men i detta fall är allt vid det gamla, inga nya prioriteringar är lagda till grund för dagens verksamhet. Det görs minst lika detaljerade, läckra och koncentrerade viner här som alltid. Detta åstadkommer man genom rigoröst noggrant arbete och erfarenhet som främsta hörnpelare. Egendomen är unik även genom det faktum att de odlar sin helt egna klon av Pinot noir ” Pinot d’Angerville”. Det finns anledningar till varför d’Angervilles viner i ett halvt århundrade varit synonymt med de bästa Volnay
Domaine Marquis d’Angerville har cirka 14 ha vingårdar i byarna Volnay, Pommard och Meursault. Den övervägande delen, drygt 12 ha, ligger i Volnay och inkluderar andelar i hela åtta Premier cru, av vilken den mest betydande är Clos des Ducs. Det är en utbredd uppfattning att Clos des Ducs är egendomens bästa vin likväl som ett av kommunen Volnays främsta, likvärdigt Grand cru. Vingården är ett ”Monopol” vilket betyder att d’Angerville är ensamma ägare, något som är sällsynt. Volnay är den by som många anser vara essensen av vad Bourgogne ska vara. Ett klassiskt försök att beskriva bourgognevinernas karaktär är att de är som en ”stålhand i silkeshandskar” och det kan mycket väl vara vinerna härifrån som inspirerade och åsyftades.

Domaine Matrot

Familjen Matrot har varit verksamma i sex generationer som vinodlare i Bourgogne. De är baserade, och har odlingar, i Meursault. Sammanlagt förfogar de över drygt 22 hektar mark och har även vingårdar i Puligny-Montrachet, Auxey-Duresses, Monthelie och Maranges. Hela produktionen sköts utifrån ett hållbarhetsperspektiv och sedan 2000 odlar man helt ekologiskt. Filosofin är att låta varje årgång tala för sig själv med minimal mänsklig inblandning. Och, för att nå ett bra slutresultat börjar arbetet i vingårdarna så varje del i processen, från jord till bord är lika viktig. Att manipulera mark och rankor så att varje årgång likriktas är inget för Domaine Matrot. Framställningen är traditionell med lågt skördeuttag, regelbunden batonnage och jäsning och mognadslagring anpassad efter årgångens karaktär. Vinerna mognadslagras normalt under 11-12 månader på 228-liters ekfat. För de vita vinerna används 1-5 år gamla fat och för de röda är 10-20 procent helt nya. Fatlagringen syftar aldrig till att ge vinerna markant fatkaraktär utan ska ”bara” accentuera och fördjupa smakerna.

Domaine Moillard

Familjen Moillard har varit aktiva som vinodlare i Nuits-Saint-Georges, Bourgogne, sedan den franska revolutionen. När järnvägsnätet nådde Bourgogne såg Symphorien Moillard möjligheten att utveckla familjeföretaget till utöver att odla även handla med vin. 1850 skapade han Maison Moillard som stannade i familjens ägo till 2008 då Vincent Sauvestre fick möjlighet att överta ägandet. Ett omfattande kvalitetslyft påbörjades och 2009 stod en helt ny modern vinanläggning klar. Även i vingårdarna har kraven skärpts, allt för att bli bättre och bättre och fortsatt hålla sig i framkant. Utbudet i Maison Moillards vinportfölj räcker från Chablis i norr till Beaujolais i söder. I princip samtliga av Bourgognes appellationer finns representerade från områdestypiska och prisvärda Bourgogne Blanc och- Rouge till de mest eftersökta, komplexa och lagringsdugliga Grand cru-vinerna.

Domaine Nathalie & Gilles Fèvre

Familjen Fèvre har funnits på plats i Chablis sedan 1745. Familjen har varit aktiv i området som vingårdsarbetare och tunnbindare innan de började producera vin under eget namn. Genom historiens gång har varje ny generation bidragit med litet mer mark och idag täcker ägorna cirka 42 hektar fördelade över alla Chablis kvalitetsklasser. Den nuvarande generationen representeras av Gilles Fèvre som tillsammans med sin fru Nathalie driver firman. De bägge träffades under sina oenologstudier på Université de Bourgogne i Dijon. Det äkta paret har delat upp sysslorna så att Nathalie är ansvarig för vinframställningen och Gilles tar hand om vingårdarna. Domaine Nathalie & Gilles Fèvre har ekologisk inriktning och litar på att naturen ”kan själv” och försöker inverka så litet som möjligt ute i vingårdarna. 2004 byggdes egna cuveriet, för att kunna vinifiera egendomens druvor och ha kontroll över hela tillverkningsprocessen. Fèvre använder sig av temperaturkontrollerade ståltankar från tjugo- till femtio hektoliter för att kunna jäsa alla olika ägors druvor separat. Firman är inte främmande för att med försiktighet använda sig av ekfat i produktionen. Chablis villages och Chablis 1er Cru Fourchaume är vinifierade och lagrade i ståltank medan Chablis Grand Cru Les Preuses och Chablis 1ers Crus Vaulorent och Mont de Milieu både jäses och lagras på ekfat.

Domaine Ostertag

André Ostertag är pionjär och verklig eldsjäl inom biodynamisk odling och har byggt hela sin vinmakarfilosofi på övertygelsen att natur och människa måste verka i harmonisk samklang. Många ”biodynamister” anser att naturen skapar vinet själv och odlarnas och vinmakarnas främsta uppgift är att finnas till hands och ge vinet bäst förutsättningar utan att manipulera det. André Ostertag nyanserar genom att säga ”Vinrankan lever på jord, luft, vatten och ljus men för att låta dess sanna, inneboende själ skina igenom i vinet behövs människor som respekterar och förstår den”.
Egendomen övertogs av Andrés som tjugoettåring 1980 efter sin far som grundat den 1966. ”Jag har alltid velat göra vin. För mig är vin språk. Det talar till dina sinnen som syn, doft, smak och känsla men öppnar även upp ditt minne och dina minnen. Ett språk som lockar till vänlig dialog och förhöjer upplevelsen av ögonblicket, sällskapet och måltiden”.
André Ostertag delar upp sina viner i tre stilar:
”Vin de Fruits”- Viner som främst uppvisar druvsortens egen karaktär och den mark och terroir (uppväxtmiljön som helhet) den vuxit spelar birollen.
”Vin de Pierre”- Här har terroir huvudrollen och den druvsort som bäst återspeglar den är de som planteras. ”Druvans främsta uppgift är att ge himlen och marken i vinet liv”. De vingårdar Ostertag främst använder till dessa viner är egendomens äldsta och planterades först av cisterciensermunkar som redan de uppmärksammade att kvaliteten från dem var utöver det vanliga.
”Vin de Temps”- Vinerna här handlar om olika aspekter av tid. Vinerna görs bara exceptionellt bra år när vädret varit perfekt och druvorna kunnat skördas sent och ge söta, rika, ädelrötsangripna druvor. Av vinmakaren krävs tålamod och timing, hen måste veta att låta druvorna ta den tid de behöver och veta att skörda vid exakt rätt tidpunkt.

Domaine Saint-Roch

Domaine Saint-Roch drivs av familjen Messonnier som varit verksamma i området sedan 1600-talet, dock är det först under de senaste 60-åren som man helt dedikerat sig till vinproduktion. Området Vacqueyras blev 1990 upphöjt till en egen appellation från att tidigare varit en Côtes-du-Rhône Villages. Vinerna från området (95% röda viner) är kända för sin kraft och fyllighet som tillsammans med en tydlig friskhet och finess ger komplexa men samtidigt drickvänliga viner. Namnet Vacqueyras härstammar från latinets Valléa Quadreria som betyder stendalen vilket också väl beskriver jordmånen i stora delar av området.

Domaine Sylvain Cathiard

Domaine Sylvain Cathiard huserar söder om byn Vosne-Romanée, alldeles nedanför ikoniska vingården La Tâche. Vingårdarna uppgår till 4.20 hektar, varav 0.34 hektar är klassificerade generisk Bourgogne, 0.85 hektar som Villages i Vosne-Romanée och 0.13 som Villages i Nuits-Saint-Georges. Resten av vingårdarna är Premier crus i Nuits-Saint-Georges, Chambolle-Musigny och i Vosne-Romanée. Den årliga produktionen uppgår endast till 24-27 000 buteljer.
Mellan 2008 och 2009 lät man bygga en ny, större fatkällare och lade till ett nybyggt vineri ovanpå. Den första årgången som lagrades i den nya fatkällaren var 2008.
Vinifikationen hos Domaine Sylvain Cathiard går till så att druvklasarna avstjälkas helt och musten jäses med sin naturliga jäst vid cirka 30-33 grader i öppna jäskar.
Därefter dras vinerna över till ekfat för malolaktisk jäsning, när den avslutats lagras vinerna i samma fat i 15-16 månader med en omdragning under tiden.
Avslutningsvis dras vinerna över till ståltankar för att under cirka två månader låta jästfällning och sediment lägga sig innan buteljering. Ingen klarning eller filtrering sker så med tiden kan mognadsfällning bildas och dekantering behövas innan servering.

Dr. Bürklin-Wolf

Dr. Bürklin-Wolf, som håller hus i Wachenheim i Pfalz, har en lång historia även med tysk måttstock, där flerhundraåriga egendomar inte är ovanliga. Egendomen etablerades så tidigt som på 1500-talet och expanderade kraftigt till dagens storlek mellan 1880-1900. Idag är Dr. Bürklin-Wolf den största familjeägda vinegendomen i hela Tyskland med 110 hektar vingårdar under produktion. Med tyska mått är detta en enorm produktionsareal. Samtliga vingårdar ligger centralt placerade i Mittelhaardt, själva kärnområdet i Pfalz-regionen. I dag är det en utbredd uppfattning att Pfalz, vid sidan av Nahe och Rheinhessen, är tysklands mest intressanta och innovativa vinområde. Särskilt de torra vinerna har genomgått en explosiv utveckling och kvalitetsförbättring de senaste tjugofem åren.
Då tyska producenter på allvar började producera torra viner i mitten av 1980-talet, var Pfalz särskilt gynnat av naturen. Haardt-bergskedjan är en nordlig förlängning av Vogeserna som även skyddar vingårdarna i Alsace från nederbörd och vind säkrar liknande klimatförhållanden, relativt solrikt, varmt och torrt. Det är följaktligen enklare att producera goda torra viner här än i andra tyska regioner. Torr Pfalz är en förhållandevis generös vintyp med ren och saftig fruktighet, markant jordmånskaraktär och bra balanserad syra.

Dufouleur Frères

Familjen Dufouleur har varit verksamma i Nuits-Saint-Georges, Bourgogne, sedan minst 1596.
Dufouleur Frères har gått i arv från far till son under alla dessa år.
Familjen har ett motto som lyder: Vi följer aldrig skrivna regler, vi följer alltid årgången. Det enda undantaget är, att de alltid söker högsta kvalité i råvaran, terroir och arbetet de lägger ned i sina viner.

Familjen står också bakom ett av de första vinerna som släpptes på Systembolaget 1959 och det är Beaujolais Royal som vi svenskar fortsätter att konsumera år efter år.

Duval-Leroy

”Som vanligt i Champagne” står en stark kvinna vid rodret på Duval-Leroy. Carol Duval-Leroy har själv styrt huset sedan 1991 och ser till att vinerna är vad firman vill stå för. Fruktdriven champagne med perfekt balans mellan raffinerad finess och kraft. Ett vin sofistikerat och komplext nog för den analytiske konnässören, samtidigt fruktigt och lättillgängligt att även passa som partybubbel. Duval-Leroy’s viner är inga superstrama kraftpaket, deras stil är mer ett finstämt samspel mellan nyanser- snarare Mozart än Wagner eller First Aid Kit mer än Metallica om man föredrar det. Vinerna är huvudsakligen gjorda av Chardonnay med en liten del Pinot noir, druvorna har hämtats från Premier- och Grand Cru byarna Grand Vallée de la Marne, Montagne de Reims och Côtes de Blanc.
Huset grundades ursprungligen 1859 när två familjer slog sig samman. För närvarande förfogar man över omkring tvåhundra hektar mark och är baserad i Vertus i hjärtat av ”La Côte de Blancs”. Firman är en av få kvarvarande helt familjeägda och kvalar in bland de femton bästa champagnehusen.

G.D Vajra

G.D Vajra är beläget i kommunen Barolo i Piemonte i norra Italien. En kommun som anses representera den mest delikata och fruktiga vinstilen i distriktet Barolo som helhet. Aldo Vaira har inom ekologi varit föregångare i Piemonte och använder sig inte av kemiska tillsatser, bekämpningsmedel eller mineraliskt gödsel. Hela familjen är idag del av verksamheten, det är Aldo och Milena Vaira samt barnen Giuseppe, Francesca och Isodoro. Människor med stor ödmjukhet, klappande hjärta och varm passion för sin mark och sina viner. De väljer ofta svårare, mer kostsamma och utmanande sätt för att lyckas med den uttalade ambitionen att alltid göra bästa möjliga viner. Genvägar finns inte. Den fasta övertygelsen är att i slutändan kommer belöningen i form av bättre viner med den själ och skärpa de eftersträvar även om vägarna ibland blir längre. När druvorna skördas läggs mycket arbete på urvalet och de sorteras inte mindre än tre gånger för att säkerställa att bara de bästa används till det slutliga vinet. Kvalitetskraven gäller över hela linjen och samtliga viner får lika mycket uppmärksamhet. En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk och medvetenheten om det gör att familjen ägnar lika mycket arbete åt sin Dolcetto d’Alba som flaggskeppet Barolo Bricco del Viole.
Familjens viner präglas av elegans och går i en ursprungstypisk stil. Respekt för tradition och historia genomsyrar hela verksamheten men står inte i motsats till nyfikenhet och experimentlusta. Aldo Vaira var exempelvis först med att plantera Riesling i Langhe. Han har alltid varit fascinerad av druvan och började sina planer redan på 1970-talet, planteringarna gjordes 1985. Vinet visar upp en typisk rieslingkaraktär från en för druvan ovanlig region. Världens mest kända rieslingviner kommer från Tyskland och franska Alsace. Vajras tolkning uppvisar den fräschör och fruktighet förknippad med de tyska och den kraft och koncentration som gjort alsacevarianterna kända men har alldeles egen unik karaktär.

Isole e Olena

Egendomen Fattorie di Isole e Olena grundades i början på 50-talet vid köp och sammanslagning av grann-egendomarna Isole och Olena i Chianti Classico. Det var familjen De Marchi som gjorde köpet och i dag drivs vingården av den energiska och eftertänksamma Paolo di Marchi och hans familj.

Paolo var tidig med att börja experimentera och han utvecklade ett Sangiovese-baserat vin från högt belägna vingårdar med låga skördeuttag och lagrade det på små franska ekfat. Tanken bakom projektet var att skapa en ny förståelse för druvan Sangiovese och visa dess potential. Vinet fick namnet Cepparello och är i dag ett av de mest ansedda och efterfrågade viner från Toscana.
För deras vanliga Chianti har man samma prioriteringar som ligger till grund för Cepparello. Druvbladningen varierar lite från år till år men majoriteten är Sangiovese och så oftast en liten del Canaiolo och Syrah.

I Chianti Classico, med dess många kullar och olika lägen och väderförhållanden blir skillnaden stor mellan de olika producenterna även om de inte ligger så långt ifrån varandra geografiskt. Isole e Olena ligger i den västra delen av Chianti Classico, halvvägs mellan Florens och Siena, högt beläget 400 meter över havet. Jordmånen är en mix av kalksten, lera och sandsten. Alla viner görs enbart på egna odlade druvor, totalt har man 50 ha vingårdar. Paolo och hans familj arbetar hela tiden för att utveckla sig, testa nya projekt och förbättra kvaliteten ytterligare och ambitionerna är alltid mycket höga.

La Compagnie Rhodanienne

1963 grundades kooperativet Rhodanienne av en samling vinbönder från Rhônedalen. Man fick redan från starten med sig många historiska slott och domäner som gjorde att företaget stod starkt från första dagen.
I dag har man en mångfald från regionen och kan stoltsera med hög kvalitet från instegsvinerna hela vägen upp till de finaste Grand Cru-lägena.
Filosofin är att man ska ta tillvara på det som är typiskt för Rhône och vårda marken på ett hållbart sätt. Man har en stark stab av vinmakare som jobbar tillsammans med alla vinbönder som ingår i kooperativet.

La Maison de Crémant

Firman grundades 1895 av bröderna François and Albert Moingeon, ursprungligen vinbönder från Pommard. Sitt nuvarande namn ”La Maison de Crémant” tog firman 1975 när Crémant de Bourgogne fick rätt till egen ursprungsbeteckning (AOC) för mousserande vita och roséviner från Bourgogne. Man har sedan 1975 vuxit till att bli en av de största producenterna av Crémant de Bourgogne. La Maison de Crémant har varit en föregångare vad det gäller förnyandet av vinframställning enligt champagnemetoden. Bland annat var man först med att utveckla en automatisk flaskställning (pupitre) för att få jästfällningen att förflytta sig till flaskans hals istället för den mycket tidskrävande manuella hanteringen. Detta blev prototypen till dagens giropallets som numera är standard bland världens producenter av mousserande kvalitetsvin. Druvorna till La Maison de Crémants viner är handskördade och noga utvalda från Yonne, Hautes Côtes och Macon. Druvorna från Yonne och Hautes Côtes bidrar med tydlig friskhet och fräschör medan druvorna från Macon ger vinerna komplexitet och smakrikedom.

La Martiniquaise

La Martiniquaise är Frankrikes näst största spritföretag efter Pernod Ricard. De är fortfarande familjeägda sedan grundandet 1934, vilket är mycket ovanligt för ett spritföretag av denna kaliber.
I portföljen har de bland annat sju olika destillerier rom från i huvudsak Martinique. De är också en av världens största producenter av skotsk whisky, med varumärken som Glen Moray som är en storsäljare på den svenska marknaden, och Label 5, Frankrikes mest sålda whisky och ett av de snabbast växande whiskyvarumärkena globalt. La Martiniquaise är även ledande i Sverige på calvados med Anée Fine Calvados des Capucins.

Léopold Gourmel

När Pierre Voisin skapade sitt Konjakshus tillsammans med Olivier Blanc 1972 namngav han det efter sin farfar, Léopold Gourmel.
Båda grundarna var förtjusta i hans jordnära anspråkslösa närhet till naturen i skötseln av sina vingårdar, hans kärlek till sin trädgård och fisket från stranden av ön Ile de Ré utanför La Rochelle i Atlanten. En sådan respekt för miljön matchade perfekt deras vision av en helt naturlig konjak. Som en ytterligare hyllning till Léopold, som var sadelmakare till yrket, valde de hästens huvud som husets logotyp.
Druvorna till Léopold Gourmels cognac kommer från första-cruer i Fins Bois vars kuperade landskap bidrar positivt till vinet. All vinodling sker ekologiskt och man värdesätter en naturlig vinmakning. Alla vingårdslägen vinifieras separat för att ta vara på varje enskild terroir och till skillnad från andra producenter blandar man inte årgångar. Efter jäsningen låter man vinet vila på sin jästfällning innan en snabb destillering för att bevara råvarans karaktär. Efter destillering lagras cognacen i minst sex år på orostade franska fat från Alliers. Eftersom man vill bevara cognacen så naturlig som möjligt kylfiltreras den inte och man tillsätter heller inga färgämnen.
Idag är Olivier Blanc ensam ägare med visionen att förnya och fördjupa kunskaperna om cognac. Tydligast yttrar sig den önskan givetvis i framställningsmetoderna och kvaliteten. Men, för att ytterligare förtydliga och förklara har han även valt att frångå cognacs vanliga sätt att beteckna sina olika kvaliteter och mognadstider. Så, ut med VO, VSOP och XO. In med ett helt nytt mer karaktärsbeskrivande och sensuellt synsätt. Såsom Olivier ser det genomgår mognande cognac fem olika faser eller åldrar där de dominerande intrycken skiftar med tiden.
Första steget är: ”förstasmakerna”- Premières Saveurs (6 carats) följt av ”fruktåldern”- Age du Fruit (10 carats), ”blomåldern”- Age des Fleurs (15 carats), ”kryddåldern- Age des Epices (20 carats) och slutligen kvintessensen ”Quintessence” (30 Carats). Carats är liktydigt med åren cognacen lagrats.

Loire Propriétés

Vignerons de Oisly et Thésée, producenten ingår i gruppen Loire Propriétés, en sammanslutning av kooperativ och mindre odlare som marknadsför områdets viner men även ställer upp miljö- och produktionsregler. Producenten ligger i Loire, Touraine.

Long Wines

Long Wines är ett litet hängivet team av talangfulla människor som producerar, designar och marknadsför högkvalitativa spanska viner till mycket överkomliga priser. Firman är baserad i Madrid och därifrån styr man alla projekt och sköter kontakterna med de samarbetspartners man använder sig av för att förverkliga sina idéer och utveckla vinerna. Att de har en dynamik och ett koncept som fungerar visar inte minst skörden av medaljer, utmärkelser och den uppärksammhet vinerna vunnit.
Sedan ett par år tillbaka har Long Wines Fernando Mora, “Master of Wine”, i sitt team. Tillsammans med de olika vinerierna och vinmakarna är han den som ansvarar för kvaliteten på vinerna och ser till att strävan efter utveckling och förbättring fortsätter.

Luzien Muzard

Santenay är en typisk liten by i den sydligaste delen av Côte de Beaune i Bourgogne, en sömnig samling bostäder med tusen invånare mitt i vinlandskapet. En by som det är lätt att gäspa sig igenom vid färden norrut mot större och viktigare adresser i Côte d’Or. Vem skulle tro att den lilla byn Bas-Santenay är kurort, har ett kasino och bra vinproducenter? Det finns faktiskt ytterligare en poäng i att stanna till här, Lucien Muzard et Fils. Santenay är bland de minst kända kommunerna i Côte de Beaune, och den sista ”verkliga” kommunen innan den berömda côte’en fördelar sig i mer obetydliga appellationer i söder. Geologin i Santenay är förvirrande och komplicerad, markförskjutningar har skapat ett litet homogent nätverk av olikartade jordmåner. Detta visar sig i många olika vinstilar. Från kraftiga, rustika och fasta till saftiga, eleganta och rödfrukt-präglade.
Premier cru-vingården Clos de Tavannes, gränsande till kommunen Chassagne-Montrachet hävdas av många producera de läckraste och mest eleganta röda vinerna från Santenay. Lucien Muzard et Fils är i dag bland de bästa producenterna från denna kända vingård. Egendomen förfogar i dag över totalt hela 16 hektar vingårdar, till största delen i Santenay. Produktionen är helt dominerad av rödvin och endast fem procent är vitt vin. Vinmakningen är traditionell och enbart avstjälkade druvor används. Total macerationstid ligger på 10-18 dagar. Vinerna får ligga på en blandning av nya och gamla fat i 12-18 månader. Allt utifrån årgångarnas speciella förutsättningar. På några få år har bröderna Claude och Hervé Muzard etablerat sig i toppen av byns bästa producenter med en bärpräglad, delikat och samtidigt koncentrerad vinstil. De stora kvalitetsförbättringarna senaste åren är ett resultat av medvetet arbete i alla faser av produktionen. De goda resultaten är ett lämpligt exempel på att den yngre generationen i Bourgogne jobbar väldigt seriöst och målmedvetet. De är bättre utbildade än sina föräldrar och har ett brett nätverk så väl i regionen som andra delar av Frankrike och utomlands. Generationen 30+, som vart efter blivit ganska stor i Bourgogne, är helt enkelt snabbare och mer ambitiös än föräldragenerationen. Totalt sett har det aldrig producerats bättre vin i Bourgogne än i dag, och bröderna Muzard är delaktiga i denna positiva utveckling.

Mandracore Spirits

Mandracore Spirits är ett anrikt franskt familjeföretag som grundades redan 1837. Idag leds Mandracore Spirits av ägaren Nicolas Sinoquet, företagets spritportfölj ingår följande producenter, Leopold Gourmel Cognac, Samalens Armagnac, Lactum Vodka, Blurry Moon Gin mfl.

Moillard

Navy Island Rum Company

Navy Island Rum Company är ett privatägt företag som har sitt huvudkontor i Holland. De köper in all sin rom från destillerier baserade i Karibien, i synnerhet från Jamaica.
De två produkter som vi har i vårt sortiment kommer båda från en liten grannö till Jamaica, som heter Navy Island. Namnet kommer från den tid då britterna hade sin kolonialtid i Karibien och använde just denna ö som ett strategiskt försvarfäste för Jamaica.

Pelissero

Giorgio Pelissero har funnits i Moestue Grape Selections portfölj sedan 1991. Då var Pelissero modernist i sitt produktionssätt och använde sig av små franska ekfat både till Barbaresco och Barbera. Han var inte heller speciellt erfaren, men det är han nu efter över tjugo års ansvar för produktionen av egendomens viner. I dag är tillvägagångssättet mer varierat, vissa viner är moderna, andra är gjorda i mer traditionell stil. De specifika vingårdarna och årgångarnas olika förutsättningar får mer styra exakt hur vinerna görs.
Pelissero-familjen har producerat vin från egna vingårdar sedan 1960, på den tiden var det Luigi Pelissero som stod bakom produktionen. Sonen Giorgio, utexaminerad önolog, är i dag ansvarig för alla viktiga beslut när det gäller vitikultur och vinifikation på egendomen.
Totalt sett har Pelissero i dag cirka 38 hektar vinmark, det mesta ägs men några mindre odlingslotter är arrenderade. Man fokuserar på sin hemtrakts traditionella druvsorter, främst Nebbiolo, Barbera och Dolcetto som står för åttiofem procent av produktionen. Resten består av, likaså lokala, men något mindre namnkunniga Freisa, Grignolino och den vita Favorita. Egendomen ligger i kommunen Treiso, som traditionellt betraktas som den minst intressanta kommunen i DOCG Barbaresco efter Barbaresco och Neive. Detta håller på att ändra sig till det bättre för Treiso. Flera betydelsefulla producenter ser stora möjligheter i kommunen, som intressant nog har samma geologiska egenskaper som den sydliga delen av Serralunga, utgångspunkt för en lång rad stora barolovingårdar. Treiso och San Rocco d’Elviro står för ungefär en fjärdedel av den totala produktionen i Barbaresco. Vingårdarna omfattar 116 hektar och dessa fördelas på över hundra ägare.

Pere Ventura

Familjen Pere Ventura har haft stor betydelse för historien om Cava från Spanien. I slutet på 1800-talet var det gammelfarfar Pere Ventura som först producerade Cava enligt den traditionella metoden (som inte längre får kallas champagnemetoden). Detta arv togs sedan vidare av farfar och far som fortsatte att utveckla och förfina processen och produktionen. Detta syns idag tydligt i hur de kultiverar landet, ständigt förbättrar kvaliteten och produktionsprocessen.
Som ett fortsatt led på denna historia, som idag genomsyrar Pere Ventura, har man idag ett tydligt budskap om sitt sätt att se på affärer och sin filosofi i stort – nämligen att man producerar Cava genom ständig innovation och fortsatt hög kvalitet. Man har också ett talesätt som genomsyrar kulturen, familjen och företaget – ”Arv är inte något man får, det delar man”.

Primator

Sedan starten 1872 då PRIMÁTOR grundades har det fortsatt att vara ett lokalt bryggeri, beläget i staden Náchod i nordöstra Tjeckien. Idag är det ett av Tjeckiens mest högteknologiska bryggerier men Primátor värnar om sin traditionella tillverkning och har fortfarande öppna jäskar i källaren. Primàtor är mest känd för sin klassiska Böhmiska pilsner som har vunnit många utmärkelser både i Tjeckien och internationellt. Men man brygger även prisbelönta överjästa öl såsom Weizenbier, English Pale Ale, Stout och India Pale Ale, som även de vunnit många internationella utmärkelser.

Purple Wine & Spirits

Vinet tillverkas av producenten Purple Wine som är baserat i Graton, Sonoma men har ytterligare två vinerier i Kalifornien. Alla tre vinerier drivs ur ett ekologiskt hållbarhetsperspektiv och är aktiva medlemmar i ett flertal miljöorganisationer och är certifierade av California Sustainable Winegrowing Alliance. Företaget har fyra vinmakare med tillsammans över hundra års yrkeserfarenhet Europa, Nya Zeeland, Australien, Sydamerika och Kalifornien. Hela produktionen framställs på traditionellt hantverksmässigt vis och inte efter något standardiserat recept. Detta innebär att vinet skördas, jäses och tillverkas utifrån årgångarnas olika förutsättningar. Detsamma gäller fatlagringen som sker på franska- eller östeuropeiska ekfat. Vilken sorts ek och hur länge vinet ska lagras avgörs av vinmakarna och tunnbindare i samråd.

Saladini Pilastri

Saladini Pilastri kan ståta med en historia som sträcker sig tillbaka ända till 1000-talet. Familjen med adlig börd, ursprungligen från Ascoli Piceno, har en fascinerande historia där många förfäder innehaft höga ämbeten. Arvet från dessa förfäder lever i allra högsta grad kvar än idag.
Redan för 300 år sedan odlades vin på Greve Saladini Pilastris ägor, även om det då var arrendebönder som hyrde marken för att producera eget vin. Det var först på 1970-talet som familjen började utveckla egna viner och ta vinodlandet på allvar. Då planterade man in nya vinrankor, byggde ett nytt vineri och kunde på så sätt ta vinerna man producerade till en högre nivå.
I dag har man en filosofi hos Saladini Pilastri där de vårdar på sitt långa arv och blandar det med den senaste tekniken – allt för att göra vinerna så bra och intressanta som möjligt. Man är väldigt stolt över sitt arv från Marche och vill att det ska återspegla sig i vinet.

Stadt-Krems

Weingut Stadt Krems startade i och med att Fritz Miesbauer 2003 övertog ansvaret för kommunens vingårdar, produktion, marknadsföring samt försäljning. Både vinodlingarna och produktionsutrustningen var då i dåligt skick. Med sig i teamet fick Miesbauer vinmakaren Leopold Figl och Kathrin Bründlmayer. Miesbauers första åtgärder var att rensa upp i de misskötta vingårdarna, investera i ny produktionsutrustning och ändra inriktning för att göra viner av en kvalitet som kommunen kan vara stolt över. Sämre mark såldes och ersattes av nya, bättre vingårdar. De högre ställda kraven med lägre skördeuttag, större noggrannhet och bättre råvaror vände snabbt utvecklingen till det bättre. Kvalitetslyftet från och med 2003 har varit enormt med stor ökad efterfrågan på vinerna, både inrikes och internationellt.
Totalt sett disponerar Weingut Stadt Krems cirka 30 hektar vinodlingar, mestadels i de bästa terrasslägena i byn Krems som ligger 220 meter över havet. Byns läge vid Donau ger stora skillnader i temperatur mellan dag och natt, vilket Miesbauer framhåller är viktigt för att bidra till vinernas väl avvägda balans mellan friskhet och fruktighet och den goda lagringsdugligheten.
Vinmarkerna har olika jordmånstyper; gnejsblandningar i kombination med skiffer och löss i kombination med grus och sten. Vinstilen hos Weingut Stadt Krems är ren, frisk och fruktig med tydlig karaktär från jordmånen.

The Garage Wine Company

”Vi är ett lokalt vineri, ett vineri med näst intill inga regler, ett garage, men ett garage som döljer hemligt elixir”
Garaget byggdes för många år sedan av Mario Lopez familj som även äger vingården och följaktligen även garaget. 2009 började Fernando Mora och hans två vänner Gonzalo och Aitor att producera vin under namnet Latidos de Vino i detta garage. År 2010 beslutade Mario och Fernando att ta projektet till nästa steg vilket ledde till att The Garage Wine Company såg dagens ljus 2012.

Vieira de Sousa

Familjen Vieira de Sousa har producerat Portvin i fem generationer men det är först i modern tid som man beslutat att buteljera vin under eget namn. Vieira de Sousa äger fyra vingårdar i Dourodalen med ett flertal olika mikroklimat som ger ett bra urval till familjens viner.

Vincent Paris

Vincent Paris är en ny drivkraft i Cornas men det betyder inte att han är en nykomling. Vincents mor är syster till den legendariska Robert Michel. Vincent förfogade fram till 2006 över tre hektar mark, i dag har arealen ökat efter uppköp av bra vingårdar från Vincents morbror Robert som gått i pension efter ett långt liv i vingårdar och källare.
I februari 2007 blev tre nya vingårdsandelar tillgängliga för Vincent, dessa var Regnard (0,36 ha), Tézier (0,16 ha) och La Génale (0,72 ha) varav Christopher Moestue äger Regnard i sin helhet och en liten andel av La Génale. Cornas är enligt vissa det tredje hjulet i norra Rhône, Côte Rôtie och Hermitage är de etablerade namnen. I Cornas är det mesta annorlunda, odlarna är få och med endast omkring 90 hektar vinodlingar totalt är appellationen minimal. Till skillnad från i övriga Norra Rhône får endast druvsorten Syrah odlas och vinerna får inte ”mjukas upp” genom att blandas med gröna druvsorter. Vinerna har exporterats litet och inte minst har stilen i det stora hela varit dåligt anpassad till den moderna marknadens önskan om fruktiga och svulstiga viner. Vinets karaktär är förknippat med appellationens speciella topografi och geologi. Cornas är av naturen format som en amfiteater vilket gör det skyddat för mistralen men utsatt för solen. Fördelarna och nackdelarna är uppenbara, varma årgångar kan vinerna få en kokt karaktär men de svalare har Cornas en fördel i Norra Rhône. De bästa granitbaserade jordmånerna ger vinet en robust och fast karaktär. Traditionellt producerad Cornas är väldigt vresig som ung och bör ligga i 10-15 år innan vinet kommit in i mognadsfasen.
Vincent vill å andra sidan producera en litet annorlunda stil än det ultratraditionella. Han vill få ut så mycket elegant fruktkaraktär av sitt druvmaterial. Han tillhör en generation som önskar viner drickvänliga något tidigare utan att förlora lagringspotential, något som är otroligt svårt.

Weingut Balthasar Ress

Balthasar Ress styrs idag av Christian Ress som är femte generationen. Familjen förfogar över 46 hektar mark i fördelaktiga lägen planterade till nittio procent med Riesling. Egendomen sköts efter ekologiska hållbarhetsprinciper och själva säger de typ – Naturligt vin tillverkas inte, det förlöses av naturen. Familjen Ress är sedan länge medlemmar i VDP (Verband Deutcher Prädikats- und Qualitätsweinguter e.V.), en sammanslutning av tyska vinproducenter med egen klassificering och högre ställda kvalitetskrav och kriterier än tysk vinlagstiftning stipulerar.

Weingut Nikolaihof

Nikolaihof i Wachau (20ha) har en dokumenterad historia som sträcker sig tillbaka till romartiden vilket gör dem till Österrikes äldsta och en av landets mest kända vingårdar
Vinet odlas enligt Demeterförbundets regelverk vilket är en av de strängaste riktlinjerna inom biodynamiskt jordbruk. Naturens energi och kraft speglar sig i vinerna genom att vingårdsarbetet görs när planeterna står i rätt konstellation och månfasen och tidvattnet stämmer överens. Naturligtvis används inget konstgödsel eller syntetiska bekämpningsmedel. Istället används olika mixturer och théer av plantor som homeopatisk medicin mot sjukdomar och organiskt gödsel håller jorden hälsosam och näringsrik.
Druvorna skördas för hand. I källaren låter man musten bli till vin utan ingrepp eller påverkan utifrån. Inga odlade jäststammar, ingen temperaturkontrollerad jäsning, chaptalisering eller tillsats av enzymer. Vinerna har en personlig stil som talar för sig själv och återspeglar sin växtplats!
I ungdomen kan vinerna vara väldigt återhållsamma och bör därför med fördel dekanteras långt i förväg. Dessa viner tål lång lagring och visar otroligt mycket komplexitet.

Weingut Wagner Stempel

Wagner Stempel grundades 1845 och var i början av 1900-talet en av drivkrafterna bakom statushöjningen av området Rheinhessen, särskilt med de två toppvingårdslägena Höllberg och Heerkretz. I dag drivs vingården av Daniel Wagner som har koncentrerat sig på att uteslutande producera viner av högsta kvalitet av klassiska druvor som Riesling, Silvaner och Pinot blanc. Vingården är ekologiskt certifierad och man arbetar efter filosofin att ett gott vin skapas i vingården. Man lägger därför ned väldigt mycket tid och fokus ute i vingårdarna och på tuff selektering av druvorna vid skörd. Wagner Stempel är beläget i Siefersheim, i nordöstra Rheinhessen. Det är ett landskap som kännetecknas av kullar och vulkaniska jordar som bryts av floder, små sjöar och gamla stenbrott.

Weingut Wittmann

Den tyska rieslingboomen är i dag realitet och i första hand gäller det de torra vinerna. Dagens lyckade torra utgåvor är ofta präglade av biodynamiskt jordbruk, grundlig värdering och selektion av vinstockar, reducerade skördeuttag och bruk av egenproducerade jäststammar för att understryka vinernas individuella karaktär. Regionen Rheinhessen var tidigare inte särskilt känd för viner av hög kvalitet men en av de viktigaste orsakerna till att regionen i dag har ett betydligt högre anseende är Weingut Wittmann. De senaste åren har denna producent fått mycket publicitet i internationell press och vinerna blir alltmer eftersökta världen över. Få producenter i Tyskland gör i dag bättre torra rieslingviner i koncentrerad fruktig, frisk och klar vinstil än Philipp Wittmann.
Wittmanns viner är biodynamiska och egendomen har cirka 25 hektar med främst Riesling men även Müller-Thurgau, Sylvaner och Weissburgunder bland andra odlas. Rheinhessen är ett av få växtområden i Tyskland med delvis hög kalkförekomst i jordmånen. Det medverkar till att vinerna får ett aromspektra präglat av mogna syrliga frukter i kombination med markant mineralkaraktär. Wittmanns toppvingårdar är Morstein, Kirchspiel och Aulerde som alla ligger i Westhofen.

Moestue Logo

VÄLKOMMEN TILL
MOESTUE SVERIGE

Här kan du se vårt sortiment och vilka produkter som
finns på Systembolaget och vilka du kan beställa.

Producenter – Moestue Grape Selections