Pelissero

http://www.pelissero.com/

Giorgio Pelissero har funnits i Moestue Grape Selections portfölj sedan 1991. Då var Pelissero modernist i sitt produktionssätt och använde sig av små franska ekfat både till Barbaresco och Barbera. Han var inte heller speciellt erfaren, men det är han nu efter över tjugo års ansvar för produktionen av egendomens viner. I dag är tillvägagångssättet mer varierat, vissa viner är moderna, andra är gjorda i mer traditionell stil. De specifika vingårdarna och årgångarnas olika förutsättningar får mer styra exakt hur vinerna görs.
Pelissero-familjen har producerat vin från egna vingårdar sedan 1960, på den tiden var det Luigi Pelissero som stod bakom produktionen. Sonen Giorgio, utexaminerad önolog, är i dag ansvarig för alla viktiga beslut när det gäller vitikultur och vinifikation på egendomen.
Totalt sett har Pelissero i dag cirka 38 hektar vinmark, det mesta ägs men några mindre odlingslotter är arrenderade. Man fokuserar på sin hemtrakts traditionella druvsorter, främst Nebbiolo, Barbera och Dolcetto som står för åttiofem procent av produktionen. Resten består av, likaså lokala, men något mindre namnkunniga Freisa, Grignolino och den vita Favorita. Egendomen ligger i kommunen Treiso, som traditionellt betraktas som den minst intressanta kommunen i DOCG Barbaresco efter Barbaresco och Neive. Detta håller på att ändra sig till det bättre för Treiso. Flera betydelsefulla producenter ser stora möjligheter i kommunen, som intressant nog har samma geologiska egenskaper som den sydliga delen av Serralunga, utgångspunkt för en lång rad stora barolovingårdar. Treiso och San Rocco d’Elviro står för ungefär en fjärdedel av den totala produktionen i Barbaresco. Vingårdarna omfattar 116 hektar och dessa fördelas på över hundra ägare.

Moestue Logo

VÄLKOMMEN TILL
MOESTUE SVERIGE

Här kan du se vårt sortiment och vilka produkter som
finns på Systembolaget och vilka du kan beställa.

Pelissero – Moestue Grape Selections