Domaine du Pélican

Marquis d’Angerville’s stjärnstatus i Bourgogne i allmänhet och Volnay i synnerhet är sedan länge obestridd. Men att ”bara” föra ett, visserligen lysande, arv vidare och att finslipa på vad som redan var nära nog perfekt räcker inte för Guillaume d’Angerville. Han såg Arbois och Juras potential och insåg att den var fantastisk men underutnyttjad i det stora hela. Tillsammans med partnern, Francois Duvivier, införskaffades de sammanlagt 10 hektar biodynamiskt skötta vingårdar som idag utgör Domaine du Pélican. Planen är inte enbart att själva producera bästa tänkbara viner utan det långsiktiga målet är att aktivt medverka till att distriktet som helhet ska få större, välförtjänt, uppmärksamhet och tydligare plats på den internationella vinkartan.
I dagsläget produceras tre olika viner, den röda Trois Cépage gjord av Pinot noir och de lokala Troussard och Poulsard. Dessutom odlas Chardonnay och Savagnin. Den sistnämnda är en lokal druvsort som används till Vin Jaune, ett vin som tillåts oxidera litet och därigenom påminner om fino-sherry och är det Jura tidigare varit mest känt för. Guillaume d’Angerville har snabbt tagit till sig människorna och livsstilen här och känner att han, för att smälta in ännu bättre och visa sin respekt för lokala traditioner, även vill göra Vin Jaune. Men, då tillverkningsprocessen tar tid och lagen stipulerar att vinet måste lagras under sex år och tre månader efter skörd ligger det ännu på fat i källaren. Så tyvärr måste vi konsumenter ge oss till tåls en liten bit på 2020-talet innan resultatet kan avnjutas. Och, även om den som väntar på något gott alltid väntar för länge finns ingen anledning att misströsta under tiden. Domaine du Pélican har redan gett avtryck och Marquis d’Angervilles världsrykte beror ju på att de vet vad de håller på med sedan länge.
2014 är bara Domaine du Pélicans tredje årgång och vi kan skatta oss lyckliga över att ett fåtal buteljer hittat hit eftersom deras amerikanska samarbetspartner ville köpa in alltihop. Marquis d’Angervilles rykte tillsammans med den kultstatus Jura har i USA, där chardonnayvinerna anses påminna om exklusiva bourgogner med behagligare prislapp och Savagnin är supertrendig.

Moestue Logo

VÄLKOMMEN TILL
MOESTUE SVERIGE

Här kan du se vårt sortiment och vilka produkter som
finns på Systembolaget och vilka du kan beställa.

Domaine du Pélican – Moestue Grape Selections