Bonny Doon

https://www.bonnydoonvineyard.com

Historien om Bonny Doon Vineyards börjar 1979 då den 26-årige Randall Grahm sätter segel i sitt sökande efter ”The Great American Pinot Noir”. Med stöd av sin familj köper han en vingård i området Bonny Doon i Santa Cruz, Kalifornien. Efter några mödosamma år måste den målmedvetne Randall inse att Pinot noir inte riktigt trivs i denna del av Kalifornien. Som tur var hade han även planterat druvsorter från Rhônedalen vilket visade sig vara ett lyckokast. Det var med dem som det kultförklarade vinet Le Cigare Volant skapades. Med blandningen av Syrah, Grenache, Cinsault och Mourvèdre är vinet en hyllning till Châteauneuf-du-Pape i södra Frankrike. Första årgången (1984) lanserades 1986 och gör Randall till en av de ursprungliga ”Rhône Rangers” och en erkänt stor banbrytande inspirationskälla. Fler producenter har sedan följt i hans spår och planterat druvsorterna i Kaliforniens varma klimat.
Efter succén med Le Cigare Volant följer år av rasande expansion med vingårdar i flera delar av Kalifornien. År 2006 producerade Bonny Doon Vineyards ca 5,5 miljoner flaskor. Då beslöt den egensinnige Randall att det var dags att sälja sina stora ”brands” för att fokusera på terroir och själfulla distinkta viner. Han har även helhjärtat anammat tankarna bakom biodynamisk odling och all hans egna mark sköts enligt den filosofin. De druvor som köps från andra odlare är ännu inte fullt ut biodynamiska men odlarna har förbundit sig att successivt lägga om sin produktion för fortsatt samarbete. Idag producerar Bonny Doon en mindre kvantitet vin men med större personlighet än någonsin. Även om produktionen numera är mindre än tidigare har han ständigt nya projekt på gång. Denne innovative vinpersonlighet har säkert ytterligare överraskningar att komma med framöver.
När man talar om Bonny Doons viner går det inte att förbise vinernas namn och etiketter. De präglas av humoristisk personlighet med såväl ordvitsar och dubbeltydigheter såväl som lätt våghalsig vanvördighet. Humorn och glimten i ögat har dock inget med miljömedvetenheten och, framförallt, kvalitetskraven att göra. De tar man på stort allvar.

Moestue Logo

VÄLKOMMEN TILL
MOESTUE SVERIGE

Här kan du se vårt sortiment och vilka produkter som
finns på Systembolaget och vilka du kan beställa.

Bonny Doon – Moestue Grape Selections