Benjamin Leroux

Trots sin – i vinodlarkretsar – unga ålder (f. 1975), har Benjamin Leroux arbetat med vin i nästan hela sitt liv. Redan vid 15 års ålder fick han jobb på legendariska Domaine du Comte Armand i Pommard. Detta inspirerade honom att ta sin examen i oenologi. För att bredda och fördjupa sina kunskaper och erfarenhet efter avslutade studier började Benjamin arbeta sig jorden runt. Han har bland andra jobbat hos Drouhin i Oregon, Château Cos d’Estournel i Bordeaux och Giesen i Nya Zeeland.
Väl hemma efter utlandsvistelserna och några mindre jobb i Bourgogne fick Benjamin 1999 jobb som vinmakare på Comte Armand. Idag driver Leroux egen negociant-verksamhet från en ny vinkällare i hjärtat av Beaune, samtidigt konsultar han åt Comte Armand vilket säger en del om hans rykte och renommé. Han har både vingårdar han äger samt sådana han driver åt andra. Han köper även druvor, aldrig vare sig druvmust eller vin, från bönder som han har nära samarbete med. Hälften av vingårdarna är ekologiska men andelen växer stadigt bland de odlare druvor köps in från då omläggning till ekologisk odling är en förutsättning från Benjamins sida. Produktionen av de flesta av Leroux cuvéer är minimala ett till fem fat per vin och produktionen första årgången, 2007, var endast 120 fat. För Benjamin är terroir väldigt viktig samt att hans viner skall leverera ren frukt och typicitet. Generellt är hans viner åt det mer koncentrerade, lagringsdugliga hållet snarare än det lättare mer esoteriska.

Moestue Logo

VÄLKOMMEN TILL
MOESTUE SVERIGE

Här kan du se vårt sortiment och vilka produkter som
finns på Systembolaget och vilka du kan beställa.

Benjamin Leroux – Moestue Grape Selections