Weingut Balthasar Ress

http://www.balthasar-ress.de/

Balthasar Ress styrs idag av Christian Ress som är femte generationen. Familjen förfogar över 46 hektar mark i fördelaktiga lägen planterade till nittio procent med Riesling. Egendomen sköts efter ekologiska hållbarhetsprinciper och själva säger de typ – Naturligt vin tillverkas inte, det förlöses av naturen. Familjen Ress är sedan länge medlemmar i VDP (Verband Deutcher Prädikats- und Qualitätsweinguter e.V.), en sammanslutning av tyska vinproducenter med egen klassificering och högre ställda kvalitetskrav och kriterier än tysk vinlagstiftning stipulerar.

Weingut Wagner Stempel

http://www.wagner-stempel.de/

Wagner Stempel grundades 1845 och var i början av 1900-talet en av drivkrafterna bakom statushöjningen av området Rheinhessen, särskilt med de två toppvingårdslägena Höllberg och Heerkretz. I dag drivs vingården av Daniel Wagner som har koncentrerat sig på att uteslutande producera viner av högsta kvalitet av klassiska druvor som Riesling, Silvaner och Pinot blanc. Vingården är ekologiskt certifierad och man arbetar efter filosofin att ett gott vin skapas i vingården. Man lägger därför ned väldigt mycket tid och fokus ute i vingårdarna och på tuff selektering av druvorna vid skörd. Wagner Stempel är beläget i Siefersheim, i nordöstra Rheinhessen. Det är ett landskap som kännetecknas av kullar och vulkaniska jordar som bryts av floder, små sjöar och gamla stenbrott.

Weingut Robert Weil

http://www.weingut-robert-weil.com/

WEINGUT ROBERT WEIL etablerades redan 1875 av professor Robert Weil och har sedan länge varit en av de mest kända och främsta vingårdarna i Tyskland och Rheingau. Belägen i byn Kiedrich har de cirka 90 hektar vingårdar enbart planterade med Riesling. I dag sköts egendomen av Wilhelm Weil, den fjärde generationen sedan starten.
Weil är kända för sina högkvalitativa, eleganta och terroirtypiska viner. Som de flesta topproducenter i Tyskland håller de skördeuttaget lågt då de föredrar koncentrerad, mer smakrik, druvmust hellre än större kvantitet. Man använder inte konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Trots odlingarnas storlek skördas alla druvor för hand och sorteras noggrant innan pressning i pneumatiska pressar vid lågt tryck för att ge en delikat druvjuice. Jäsningen sker på temperaturkontrollerade ståltankar. De torra vinerna får därefter ligga på stora gamla ekliggare i 6-12 månader.

Dr. Bürklin-Wolf

https://www.buerklin-wolf.de

Dr. Bürklin-Wolf, som håller hus i Wachenheim i Pfalz, har en lång historia även med tysk måttstock, där flerhundraåriga egendomar inte är ovanliga. Egendomen etablerades så tidigt som på 1500-talet och expanderade kraftigt till dagens storlek mellan 1880-1900. Idag är Dr. Bürklin-Wolf den största familjeägda vinegendomen i hela Tyskland med 110 hektar vingårdar under produktion. Med tyska mått är detta en enorm produktionsareal. Samtliga vingårdar ligger centralt placerade i Mittelhaardt, själva kärnområdet i Pfalz-regionen. I dag är det en utbredd uppfattning att Pfalz, vid sidan av Nahe och Rheinhessen, är tysklands mest intressanta och innovativa vinområde. Särskilt de torra vinerna har genomgått en explosiv utveckling och kvalitetsförbättring de senaste tjugofem åren.
Då tyska producenter på allvar började producera torra viner i mitten av 1980-talet, var Pfalz särskilt gynnat av naturen. Haardt-bergskedjan är en nordlig förlängning av Vogeserna som även skyddar vingårdarna i Alsace från nederbörd och vind säkrar liknande klimatförhållanden, relativt solrikt, varmt och torrt. Det är följaktligen enklare att producera goda torra viner här än i andra tyska regioner. Torr Pfalz är en förhållandevis generös vintyp med ren och saftig fruktighet, markant jordmånskaraktär och bra balanserad syra.

Weingut Wittmann

http://http://www.weingutwittmann.de

Den tyska rieslingboomen är i dag realitet och i första hand gäller det de torra vinerna. Dagens lyckade torra utgåvor är ofta präglade av biodynamiskt jordbruk, grundlig värdering och selektion av vinstockar, reducerade skördeuttag och bruk av egenproducerade jäststammar för att understryka vinernas individuella karaktär. Regionen Rheinhessen var tidigare inte särskilt känd för viner av hög kvalitet men en av de viktigaste orsakerna till att regionen i dag har ett betydligt högre anseende är Weingut Wittmann. De senaste åren har denna producent fått mycket publicitet i internationell press och vinerna blir alltmer eftersökta världen över. Få producenter i Tyskland gör i dag bättre torra rieslingviner i koncentrerad fruktig, frisk och klar vinstil än Philipp Wittmann.
Wittmanns viner är biodynamiska och egendomen har cirka 25 hektar med främst Riesling men även Müller-Thurgau, Sylvaner och Weissburgunder bland andra odlas. Rheinhessen är ett av få växtområden i Tyskland med delvis hög kalkförekomst i jordmånen. Det medverkar till att vinerna får ett aromspektra präglat av mogna syrliga frukter i kombination med markant mineralkaraktär. Wittmanns toppvingårdar är Morstein, Kirchspiel och Aulerde som alla ligger i Westhofen.

Moestue Logo

VÄLKOMMEN TILL
MOESTUE SVERIGE

Här kan du se vårt sortiment och vilka produkter som
finns på Systembolaget och vilka du kan beställa.

Tyskland – Moestue Grape Selections