Agricola San Felice

http://www.agricolasanfelice.it/en

San Felice ligger i sydligaste delen av Toscana och har odlingar i appellationerna Chianti, Chianti classico, Montalcino och Maremma. Egendomen odlar främst Sangiovese, den druvsort som gjort distriktets viner berömda och omhuldade världen över. Men, man värnar även historiska, inhemska druvsorter och internationella, för ändamålet har man en särskild musei- och experimentvingård kallad Vitiarium. Där odlas och studeras, i samarbete med universiteten i Pisa och Florens, hundratals druvsorter. En del av dem för att se vad de kan bidra med i produktionen och andra för att bevara för eftervärlden. Agrikulturell historievård och värnande om traktens kulturarv. Men allt handlar inte om forna tider och historia. San Felice är väl medvetna om sin nu- och framtid och sitt ansvar för harmonin mellan miljö och människa. Vingårdarna sköts utifrån ett hållbarhetsperspektiv där minimal miljöpåverkan och biologisk mångfald i fälten ingår som en naturlig del.
San Felice har sammanlagt 140 hektar mark, från vilka fjorton olika viner framställs under önologen Leonardo Bellaccini’ s överinseende. Höjdpunkterna inkluderar Vigorello och Brunello di Montalcino från egendomen Campogiovanni. Vigorello är en av de ursprungliga ”Supertuscans”. Banbrytande viner skapade av pionjärer låsta av ett då snävare regelverk som förstod att de, genom att gå utanför vinlagstiftningen, kunde åstadkomma kvalitet i världsklass. Då vinerna gick utanför regelverket kunde de inte få någon högre klassificering men kvaliteten gjorde att de fick smeknamnet i internationell press och numera är det ett begrepp.

Isole e Olena

Egendomen Fattorie di Isole e Olena grundades i början på 50-talet vid köp och sammanslagning av grann-egendomarna Isole och Olena i Chianti Classico. Det var familjen De Marchi som gjorde köpet och i dag drivs vingården av den energiska och eftertänksamma Paolo di Marchi och hans familj.

Paolo var tidig med att börja experimentera och han utvecklade ett Sangiovese-baserat vin från högt belägna vingårdar med låga skördeuttag och lagrade det på små franska ekfat. Tanken bakom projektet var att skapa en ny förståelse för druvan Sangiovese och visa dess potential. Vinet fick namnet Cepparello och är i dag ett av de mest ansedda och efterfrågade viner från Toscana.
För deras vanliga Chianti har man samma prioriteringar som ligger till grund för Cepparello. Druvbladningen varierar lite från år till år men majoriteten är Sangiovese och så oftast en liten del Canaiolo och Syrah.

I Chianti Classico, med dess många kullar och olika lägen och väderförhållanden blir skillnaden stor mellan de olika producenterna även om de inte ligger så långt ifrån varandra geografiskt. Isole e Olena ligger i den västra delen av Chianti Classico, halvvägs mellan Florens och Siena, högt beläget 400 meter över havet. Jordmånen är en mix av kalksten, lera och sandsten. Alla viner görs enbart på egna odlade druvor, totalt har man 50 ha vingårdar. Paolo och hans familj arbetar hela tiden för att utveckla sig, testa nya projekt och förbättra kvaliteten ytterligare och ambitionerna är alltid mycket höga.

Moestue Logo

VÄLKOMMEN TILL
MOESTUE SVERIGE

Här kan du se vårt sortiment och vilka produkter som
finns på Systembolaget och vilka du kan beställa.

Toskana – Moestue Grape Selections