Domaine Saint-Roch

https://www.domaine-saintroch.fr/vins.html

Domaine Saint-Roch drivs av familjen Messonnier som varit verksamma i området sedan 1600-talet, dock är det först under de senaste 60-åren som man helt dedikerat sig till vinproduktion. Området Vacqueyras blev 1990 upphöjt till en egen appellation från att tidigare varit en Côtes-du-Rhône Villages. Vinerna från området (95% röda viner) är kända för sin kraft och fyllighet som tillsammans med en tydlig friskhet och finess ger komplexa men samtidigt drickvänliga viner. Namnet Vacqueyras härstammar från latinets Valléa Quadreria som betyder stendalen vilket också väl beskriver jordmånen i stora delar av området.

Vincent Paris

Vincent Paris är en ny drivkraft i Cornas men det betyder inte att han är en nykomling. Vincents mor är syster till den legendariska Robert Michel. Vincent förfogade fram till 2006 över tre hektar mark, i dag har arealen ökat efter uppköp av bra vingårdar från Vincents morbror Robert som gått i pension efter ett långt liv i vingårdar och källare.
I februari 2007 blev tre nya vingårdsandelar tillgängliga för Vincent, dessa var Regnard (0,36 ha), Tézier (0,16 ha) och La Génale (0,72 ha) varav Christopher Moestue äger Regnard i sin helhet och en liten andel av La Génale. Cornas är enligt vissa det tredje hjulet i norra Rhône, Côte Rôtie och Hermitage är de etablerade namnen. I Cornas är det mesta annorlunda, odlarna är få och med endast omkring 90 hektar vinodlingar totalt är appellationen minimal. Till skillnad från i övriga Norra Rhône får endast druvsorten Syrah odlas och vinerna får inte ”mjukas upp” genom att blandas med gröna druvsorter. Vinerna har exporterats litet och inte minst har stilen i det stora hela varit dåligt anpassad till den moderna marknadens önskan om fruktiga och svulstiga viner. Vinets karaktär är förknippat med appellationens speciella topografi och geologi. Cornas är av naturen format som en amfiteater vilket gör det skyddat för mistralen men utsatt för solen. Fördelarna och nackdelarna är uppenbara, varma årgångar kan vinerna få en kokt karaktär men de svalare har Cornas en fördel i Norra Rhône. De bästa granitbaserade jordmånerna ger vinet en robust och fast karaktär. Traditionellt producerad Cornas är väldigt vresig som ung och bör ligga i 10-15 år innan vinet kommit in i mognadsfasen.
Vincent vill å andra sidan producera en litet annorlunda stil än det ultratraditionella. Han vill få ut så mycket elegant fruktkaraktär av sitt druvmaterial. Han tillhör en generation som önskar viner drickvänliga något tidigare utan att förlora lagringspotential, något som är otroligt svårt.

Loire Propriétés

Vignerons de Oisly et Thésée, producenten ingår i gruppen Loire Propriétés, en sammanslutning av kooperativ och mindre odlare som marknadsför områdets viner men även ställer upp miljö- och produktionsregler. Producenten ligger i Loire, Touraine.

Caves des Vignerons à Sablet

Producenten, Caves des Vignerons à Sablet, är belägen i södra Rhône-dalen och ingår i gruppen Cave des Vignerons du Gravillas. Firman grundades 1935 i den lilla pittoreska byn Sablet just vid foten av bergskedjan Dentelles de Montmirail. Druvorna är till större delen hämtade från vingårdar planterade i den sandrika jordmån som gett området Sablet sitt namn. Les Remparts des Ceps Dorés-vinerna är främst framställda av, de för området traditionella, druvorsorterna Grenache, Syrah och Cinsault. Firman producerar även ett flertal viner från olika kommuner i området.

La Compagnie Rhodanienne

http://www.compagnierhodanienne.fr

1963 grundades kooperativet Rhodanienne av en samling vinbönder från Rhônedalen. Man fick redan från starten med sig många historiska slott och domäner som gjorde att företaget stod starkt från första dagen.
I dag har man en mångfald från regionen och kan stoltsera med hög kvalitet från instegsvinerna hela vägen upp till de finaste Grand Cru-lägena.
Filosofin är att man ska ta tillvara på det som är typiskt för Rhône och vårda marken på ett hållbart sätt. Man har en stark stab av vinmakare som jobbar tillsammans med alla vinbönder som ingår i kooperativet.

Moestue Logo

VÄLKOMMEN TILL
MOESTUE SVERIGE

Här kan du se vårt sortiment och vilka produkter som
finns på Systembolaget och vilka du kan beställa.

Rhône – Moestue Grape Selections