Pelissero

http://www.pelissero.com/

Giorgio Pelissero har funnits i Moestue Grape Selections portfölj sedan 1991. Då var Pelissero modernist i sitt produktionssätt och använde sig av små franska ekfat både till Barbaresco och Barbera. Han var inte heller speciellt erfaren, men det är han nu efter över tjugo års ansvar för produktionen av egendomens viner. I dag är tillvägagångssättet mer varierat, vissa viner är moderna, andra är gjorda i mer traditionell stil. De specifika vingårdarna och årgångarnas olika förutsättningar får mer styra exakt hur vinerna görs.
Pelissero-familjen har producerat vin från egna vingårdar sedan 1960, på den tiden var det Luigi Pelissero som stod bakom produktionen. Sonen Giorgio, utexaminerad önolog, är i dag ansvarig för alla viktiga beslut när det gäller vitikultur och vinifikation på egendomen.
Totalt sett har Pelissero i dag cirka 38 hektar vinmark, det mesta ägs men några mindre odlingslotter är arrenderade. Man fokuserar på sin hemtrakts traditionella druvsorter, främst Nebbiolo, Barbera och Dolcetto som står för åttiofem procent av produktionen. Resten består av, likaså lokala, men något mindre namnkunniga Freisa, Grignolino och den vita Favorita. Egendomen ligger i kommunen Treiso, som traditionellt betraktas som den minst intressanta kommunen i DOCG Barbaresco efter Barbaresco och Neive. Detta håller på att ändra sig till det bättre för Treiso. Flera betydelsefulla producenter ser stora möjligheter i kommunen, som intressant nog har samma geologiska egenskaper som den sydliga delen av Serralunga, utgångspunkt för en lång rad stora barolovingårdar. Treiso och San Rocco d’Elviro står för ungefär en fjärdedel av den totala produktionen i Barbaresco. Vingårdarna omfattar 116 hektar och dessa fördelas på över hundra ägare.

G.D Vajra

http://http://www.gdvajra.it

G.D Vajra är beläget i kommunen Barolo i Piemonte i norra Italien. En kommun som anses representera den mest delikata och fruktiga vinstilen i distriktet Barolo som helhet. Aldo Vaira har inom ekologi varit föregångare i Piemonte och använder sig inte av kemiska tillsatser, bekämpningsmedel eller mineraliskt gödsel. Hela familjen är idag del av verksamheten, det är Aldo och Milena Vaira samt barnen Giuseppe, Francesca och Isodoro. Människor med stor ödmjukhet, klappande hjärta och varm passion för sin mark och sina viner. De väljer ofta svårare, mer kostsamma och utmanande sätt för att lyckas med den uttalade ambitionen att alltid göra bästa möjliga viner. Genvägar finns inte. Den fasta övertygelsen är att i slutändan kommer belöningen i form av bättre viner med den själ och skärpa de eftersträvar även om vägarna ibland blir längre. När druvorna skördas läggs mycket arbete på urvalet och de sorteras inte mindre än tre gånger för att säkerställa att bara de bästa används till det slutliga vinet. Kvalitetskraven gäller över hela linjen och samtliga viner får lika mycket uppmärksamhet. En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk och medvetenheten om det gör att familjen ägnar lika mycket arbete åt sin Dolcetto d’Alba som flaggskeppet Barolo Bricco del Viole.
Familjens viner präglas av elegans och går i en ursprungstypisk stil. Respekt för tradition och historia genomsyrar hela verksamheten men står inte i motsats till nyfikenhet och experimentlusta. Aldo Vaira var exempelvis först med att plantera Riesling i Langhe. Han har alltid varit fascinerad av druvan och började sina planer redan på 1970-talet, planteringarna gjordes 1985. Vinet visar upp en typisk rieslingkaraktär från en för druvan ovanlig region. Världens mest kända rieslingviner kommer från Tyskland och franska Alsace. Vajras tolkning uppvisar den fräschör och fruktighet förknippad med de tyska och den kraft och koncentration som gjort alsacevarianterna kända men har alldeles egen unik karaktär.

Moestue Logo

VÄLKOMMEN TILL
MOESTUE SVERIGE

Här kan du se vårt sortiment och vilka produkter som
finns på Systembolaget och vilka du kan beställa.

Piemonte – Moestue Grape Selections