Michael Gindl

HTTP://www.mgsol.at

Namnet på vingården som ägs av Michael Gindl, belägen i lilla byn Hohenruppersdorf, är SOL. Namnet är inte bara synonymt med solen och dess kraft – utan symboliserar också själen i hans viner. Alla viner från Michael Gindl besitter en extraordinär mineralitet, kommer från ekologiska odlingar och görs med minimal påverkan under vinifieringen.
Michael framställer sedan ett antal år tillbaka såkallade naturviner. Framställning av dessa viner innebär bland mycket annat att man bara utnyttjar den naturliga jästen som finns på druvorna för jäsning och påverkar tillverkningsprocessen minimalt. Det finns idag ingen officiell certifiering eller kontroll för naturvin såsom för ekologiskt eller biodynamiskt framställda viner. Officiell är däremot den biodynamiska certifieringen ”Demeter” vilken Gindls egendom har. ”Naturisterna” själva är inte alltid överens om vad naturvinstillverkning innebär fullt ut. Den vanligaste tvistefrågan är huruvida svavel ska användas i produktionen, där går meningarna isär. Gindl tillhör dem som anser att vinerna bör svavlas för konservering och stabilisering för att de ska hålla jämn kvalitet. Mängden svavel som används är minimal och tillsätts precis innan buteljering.

Weingut Nikolaihof

http://www.nikolaihof.at

Nikolaihof i Wachau (20ha) har en dokumenterad historia som sträcker sig tillbaka till romartiden vilket gör dem till Österrikes äldsta och en av landets mest kända vingårdar
Vinet odlas enligt Demeterförbundets regelverk vilket är en av de strängaste riktlinjerna inom biodynamiskt jordbruk. Naturens energi och kraft speglar sig i vinerna genom att vingårdsarbetet görs när planeterna står i rätt konstellation och månfasen och tidvattnet stämmer överens. Naturligtvis används inget konstgödsel eller syntetiska bekämpningsmedel. Istället används olika mixturer och théer av plantor som homeopatisk medicin mot sjukdomar och organiskt gödsel håller jorden hälsosam och näringsrik.
Druvorna skördas för hand. I källaren låter man musten bli till vin utan ingrepp eller påverkan utifrån. Inga odlade jäststammar, ingen temperaturkontrollerad jäsning, chaptalisering eller tillsats av enzymer. Vinerna har en personlig stil som talar för sig själv och återspeglar sin växtplats!
I ungdomen kan vinerna vara väldigt återhållsamma och bör därför med fördel dekanteras långt i förväg. Dessa viner tål lång lagring och visar otroligt mycket komplexitet.

Stadt-Krems

http://http://www.weingutstadtkrems.at

Weingut Stadt Krems startade i och med att Fritz Miesbauer 2003 övertog ansvaret för kommunens vingårdar, produktion, marknadsföring samt försäljning. Både vinodlingarna och produktionsutrustningen var då i dåligt skick. Med sig i teamet fick Miesbauer vinmakaren Leopold Figl och Kathrin Bründlmayer. Miesbauers första åtgärder var att rensa upp i de misskötta vingårdarna, investera i ny produktionsutrustning och ändra inriktning för att göra viner av en kvalitet som kommunen kan vara stolt över. Sämre mark såldes och ersattes av nya, bättre vingårdar. De högre ställda kraven med lägre skördeuttag, större noggrannhet och bättre råvaror vände snabbt utvecklingen till det bättre. Kvalitetslyftet från och med 2003 har varit enormt med stor ökad efterfrågan på vinerna, både inrikes och internationellt.
Totalt sett disponerar Weingut Stadt Krems cirka 30 hektar vinodlingar, mestadels i de bästa terrasslägena i byn Krems som ligger 220 meter över havet. Byns läge vid Donau ger stora skillnader i temperatur mellan dag och natt, vilket Miesbauer framhåller är viktigt för att bidra till vinernas väl avvägda balans mellan friskhet och fruktighet och den goda lagringsdugligheten.
Vinmarkerna har olika jordmånstyper; gnejsblandningar i kombination med skiffer och löss i kombination med grus och sten. Vinstilen hos Weingut Stadt Krems är ren, frisk och fruktig med tydlig karaktär från jordmånen.

Moestue Logo

VÄLKOMMEN TILL
MOESTUE SVERIGE

Här kan du se vårt sortiment och vilka produkter som
finns på Systembolaget och vilka du kan beställa.

Österrike – Moestue Grape Selections