Agricola San Felice

http://www.agricolasanfelice.it/en

San Felice ligger i sydligaste delen av Toscana och har odlingar i appellationerna Chianti, Chianti classico, Montalcino och Maremma. Egendomen odlar främst Sangiovese, den druvsort som gjort distriktets viner berömda och omhuldade världen över. Men, man värnar även historiska, inhemska druvsorter och internationella, för ändamålet har man en särskild musei- och experimentvingård kallad Vitiarium. Där odlas och studeras, i samarbete med universiteten i Pisa och Florens, hundratals druvsorter. En del av dem för att se vad de kan bidra med i produktionen och andra för att bevara för eftervärlden. Agrikulturell historievård och värnande om traktens kulturarv. Men allt handlar inte om forna tider och historia. San Felice är väl medvetna om sin nu- och framtid och sitt ansvar för harmonin mellan miljö och människa. Vingårdarna sköts utifrån ett hållbarhetsperspektiv där minimal miljöpåverkan och biologisk mångfald i fälten ingår som en naturlig del.
San Felice har sammanlagt 140 hektar mark, från vilka fjorton olika viner framställs under önologen Leonardo Bellaccini’ s överinseende. Höjdpunkterna inkluderar Vigorello och Brunello di Montalcino från egendomen Campogiovanni. Vigorello är en av de ursprungliga ”Supertuscans”. Banbrytande viner skapade av pionjärer låsta av ett då snävare regelverk som förstod att de, genom att gå utanför vinlagstiftningen, kunde åstadkomma kvalitet i världsklass. Då vinerna gick utanför regelverket kunde de inte få någon högre klassificering men kvaliteten gjorde att de fick smeknamnet i internationell press och numera är det ett begrepp.

De Faveri

http://www.defaverispumanti.it/

Egendomen är familjeägd och drivs sedan 1978 av äkta makarna Lucio och Mirella De Faveri med återväxten säkrad av barnen Giorgia och Giordano i stargroparna. Odlingarna ligger i provinsen Treviso bland Valdobbiadenes och Vidors vidsträckta kullar, skyddade av Dolomiterna och fläktade av Adriatiska havets milda vindar. Allt sammantaget ger det familjen idealiska förutsättningar att göra precis det de vill- sin egna, moderna, tolkning av traktens traditionella viner, specialiserade på Prosecco. Av lokala druvsorterna Glera, Bianchetta, Verdiso och Perera framställer de viner med den typiskt, lätta aromatiska och doftrika karaktär förknippad med välgjord Prosecco. Viner att, givetvis ansvarsfullt, avnjutas vid riktigt viktiga tillfällen, som när kära vänner ses och ögonpar ska mötas.

Isole e Olena

Egendomen Fattorie di Isole e Olena grundades i början på 50-talet vid köp och sammanslagning av grann-egendomarna Isole och Olena i Chianti Classico. Det var familjen De Marchi som gjorde köpet och i dag drivs vingården av den energiska och eftertänksamma Paolo di Marchi och hans familj.

Paolo var tidig med att börja experimentera och han utvecklade ett Sangiovese-baserat vin från högt belägna vingårdar med låga skördeuttag och lagrade det på små franska ekfat. Tanken bakom projektet var att skapa en ny förståelse för druvan Sangiovese och visa dess potential. Vinet fick namnet Cepparello och är i dag ett av de mest ansedda och efterfrågade viner från Toscana.
För deras vanliga Chianti har man samma prioriteringar som ligger till grund för Cepparello. Druvbladningen varierar lite från år till år men majoriteten är Sangiovese och så oftast en liten del Canaiolo och Syrah.

I Chianti Classico, med dess många kullar och olika lägen och väderförhållanden blir skillnaden stor mellan de olika producenterna även om de inte ligger så långt ifrån varandra geografiskt. Isole e Olena ligger i den västra delen av Chianti Classico, halvvägs mellan Florens och Siena, högt beläget 400 meter över havet. Jordmånen är en mix av kalksten, lera och sandsten. Alla viner görs enbart på egna odlade druvor, totalt har man 50 ha vingårdar. Paolo och hans familj arbetar hela tiden för att utveckla sig, testa nya projekt och förbättra kvaliteten ytterligare och ambitionerna är alltid mycket höga.

Saladini Pilastri

http://www.saladinipilastri.it/

Saladini Pilastri kan ståta med en historia som sträcker sig tillbaka ända till 1000-talet. Familjen med adlig börd, ursprungligen från Ascoli Piceno, har en fascinerande historia där många förfäder innehaft höga ämbeten. Arvet från dessa förfäder lever i allra högsta grad kvar än idag.
Redan för 300 år sedan odlades vin på Greve Saladini Pilastris ägor, även om det då var arrendebönder som hyrde marken för att producera eget vin. Det var först på 1970-talet som familjen började utveckla egna viner och ta vinodlandet på allvar. Då planterade man in nya vinrankor, byggde ett nytt vineri och kunde på så sätt ta vinerna man producerade till en högre nivå.
I dag har man en filosofi hos Saladini Pilastri där de vårdar på sitt långa arv och blandar det med den senaste tekniken – allt för att göra vinerna så bra och intressanta som möjligt. Man är väldigt stolt över sitt arv från Marche och vill att det ska återspegla sig i vinet.

Azienda Vinicola Rivera

http://www.rivera.it/

Rivera har sina ägor i DOC Castel del Monte. Till skillnad från många producenter i området som försöker göra så mycket vin som möjligt, satsar Rivera mer på att hålla ned skördeuttaget och göra mindre men bättre vin. En sak som är kul med Rivera är att man satsar mycket på den antika lokala druvan Nero di Troia. En druvsort många inte befattar sig med eftersom den mognar sent, är känslig för röta och ger liten avkastning. Rätt behandlad ger Nero di Troia viner med tät mörk frukt, bra grepp i tanninerna, ofta med kryddiga, animaliska och lite rökiga toner.
RIVERA Botti

Pelissero

http://www.pelissero.com/

Giorgio Pelissero har funnits i Moestue Grape Selections portfölj sedan 1991. Då var Pelissero modernist i sitt produktionssätt och använde sig av små franska ekfat både till Barbaresco och Barbera. Han var inte heller speciellt erfaren, men det är han nu efter över tjugo års ansvar för produktionen av egendomens viner. I dag är tillvägagångssättet mer varierat, vissa viner är moderna, andra är gjorda i mer traditionell stil. De specifika vingårdarna och årgångarnas olika förutsättningar får mer styra exakt hur vinerna görs.
Pelissero-familjen har producerat vin från egna vingårdar sedan 1960, på den tiden var det Luigi Pelissero som stod bakom produktionen. Sonen Giorgio, utexaminerad önolog, är i dag ansvarig för alla viktiga beslut när det gäller vitikultur och vinifikation på egendomen.
Totalt sett har Pelissero i dag cirka 38 hektar vinmark, det mesta ägs men några mindre odlingslotter är arrenderade. Man fokuserar på sin hemtrakts traditionella druvsorter, främst Nebbiolo, Barbera och Dolcetto som står för åttiofem procent av produktionen. Resten består av, likaså lokala, men något mindre namnkunniga Freisa, Grignolino och den vita Favorita. Egendomen ligger i kommunen Treiso, som traditionellt betraktas som den minst intressanta kommunen i DOCG Barbaresco efter Barbaresco och Neive. Detta håller på att ändra sig till det bättre för Treiso. Flera betydelsefulla producenter ser stora möjligheter i kommunen, som intressant nog har samma geologiska egenskaper som den sydliga delen av Serralunga, utgångspunkt för en lång rad stora barolovingårdar. Treiso och San Rocco d’Elviro står för ungefär en fjärdedel av den totala produktionen i Barbaresco. Vingårdarna omfattar 116 hektar och dessa fördelas på över hundra ägare.

G.D Vajra

http://http://www.gdvajra.it

G.D Vajra är beläget i kommunen Barolo i Piemonte i norra Italien. En kommun som anses representera den mest delikata och fruktiga vinstilen i distriktet Barolo som helhet. Aldo Vaira har inom ekologi varit föregångare i Piemonte och använder sig inte av kemiska tillsatser, bekämpningsmedel eller mineraliskt gödsel. Hela familjen är idag del av verksamheten, det är Aldo och Milena Vaira samt barnen Giuseppe, Francesca och Isodoro. Människor med stor ödmjukhet, klappande hjärta och varm passion för sin mark och sina viner. De väljer ofta svårare, mer kostsamma och utmanande sätt för att lyckas med den uttalade ambitionen att alltid göra bästa möjliga viner. Genvägar finns inte. Den fasta övertygelsen är att i slutändan kommer belöningen i form av bättre viner med den själ och skärpa de eftersträvar även om vägarna ibland blir längre. När druvorna skördas läggs mycket arbete på urvalet och de sorteras inte mindre än tre gånger för att säkerställa att bara de bästa används till det slutliga vinet. Kvalitetskraven gäller över hela linjen och samtliga viner får lika mycket uppmärksamhet. En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk och medvetenheten om det gör att familjen ägnar lika mycket arbete åt sin Dolcetto d’Alba som flaggskeppet Barolo Bricco del Viole.
Familjens viner präglas av elegans och går i en ursprungstypisk stil. Respekt för tradition och historia genomsyrar hela verksamheten men står inte i motsats till nyfikenhet och experimentlusta. Aldo Vaira var exempelvis först med att plantera Riesling i Langhe. Han har alltid varit fascinerad av druvan och började sina planer redan på 1970-talet, planteringarna gjordes 1985. Vinet visar upp en typisk rieslingkaraktär från en för druvan ovanlig region. Världens mest kända rieslingviner kommer från Tyskland och franska Alsace. Vajras tolkning uppvisar den fräschör och fruktighet förknippad med de tyska och den kraft och koncentration som gjort alsacevarianterna kända men har alldeles egen unik karaktär.

Moestue Logo

VÄLKOMMEN TILL
MOESTUE SVERIGE

Här kan du se vårt sortiment och vilka produkter som
finns på Systembolaget och vilka du kan beställa.

Italien – Moestue Grape Selections