Domaine Saint-Roch

https://www.domaine-saintroch.fr/vins.html

Domaine Saint-Roch drivs av familjen Messonnier som varit verksamma i området sedan 1600-talet, dock är det först under de senaste 60-åren som man helt dedikerat sig till vinproduktion. Området Vacqueyras blev 1990 upphöjt till en egen appellation från att tidigare varit en Côtes-du-Rhône Villages. Vinerna från området (95% röda viner) är kända för sin kraft och fyllighet som tillsammans med en tydlig friskhet och finess ger komplexa men samtidigt drickvänliga viner. Namnet Vacqueyras härstammar från latinets Valléa Quadreria som betyder stendalen vilket också väl beskriver jordmånen i stora delar av området.

Mandracore Spirits

http://mandracorespirits.com/en/

Mandracore Spirits är ett anrikt franskt familjeföretag som grundades redan 1837. Idag leds Mandracore Spirits av ägaren Nicolas Sinoquet, företagets spritportfölj ingår följande producenter, Leopold Gourmel Cognac, Samalens Armagnac, Lactum Vodka, Blurry Moon Gin mfl.

La Martiniquaise

http://www.la-martiniquaise.com/en/

La Martiniquaise är Frankrikes näst största spritföretag efter Pernod Ricard. De är fortfarande familjeägda sedan grundandet 1934, vilket är mycket ovanligt för ett spritföretag av denna kaliber.
I portföljen har de bland annat sju olika destillerier rom från i huvudsak Martinique. De är också en av världens största producenter av skotsk whisky, med varumärken som Glen Moray som är en storsäljare på den svenska marknaden, och Label 5, Frankrikes mest sålda whisky och ett av de snabbast växande whiskyvarumärkena globalt. La Martiniquaise är även ledande i Sverige på calvados med Anée Fine Calvados des Capucins.

Dufouleur Frères

http://www.dufouleur-freres.com/en

Familjen Dufouleur har varit verksamma i Nuits-Saint-Georges, Bourgogne, sedan minst 1596.
Dufouleur Frères har gått i arv från far till son under alla dessa år.
Familjen har ett motto som lyder: Vi följer aldrig skrivna regler, vi följer alltid årgången. Det enda undantaget är, att de alltid söker högsta kvalité i råvaran, terroir och arbetet de lägger ned i sina viner.

Familjen står också bakom ett av de första vinerna som släpptes på Systembolaget 1959 och det är Beaujolais Royal som vi svenskar fortsätter att konsumera år efter år.

Domaine du Pélican

Marquis d’Angerville’s stjärnstatus i Bourgogne i allmänhet och Volnay i synnerhet är sedan länge obestridd. Men att ”bara” föra ett, visserligen lysande, arv vidare och att finslipa på vad som redan var nära nog perfekt räcker inte för Guillaume d’Angerville. Han såg Arbois och Juras potential och insåg att den var fantastisk men underutnyttjad i det stora hela. Tillsammans med partnern, Francois Duvivier, införskaffades de sammanlagt 10 hektar biodynamiskt skötta vingårdar som idag utgör Domaine du Pélican. Planen är inte enbart att själva producera bästa tänkbara viner utan det långsiktiga målet är att aktivt medverka till att distriktet som helhet ska få större, välförtjänt, uppmärksamhet och tydligare plats på den internationella vinkartan.
I dagsläget produceras tre olika viner, den röda Trois Cépage gjord av Pinot noir och de lokala Troussard och Poulsard. Dessutom odlas Chardonnay och Savagnin. Den sistnämnda är en lokal druvsort som används till Vin Jaune, ett vin som tillåts oxidera litet och därigenom påminner om fino-sherry och är det Jura tidigare varit mest känt för. Guillaume d’Angerville har snabbt tagit till sig människorna och livsstilen här och känner att han, för att smälta in ännu bättre och visa sin respekt för lokala traditioner, även vill göra Vin Jaune. Men, då tillverkningsprocessen tar tid och lagen stipulerar att vinet måste lagras under sex år och tre månader efter skörd ligger det ännu på fat i källaren. Så tyvärr måste vi konsumenter ge oss till tåls en liten bit på 2020-talet innan resultatet kan avnjutas. Och, även om den som väntar på något gott alltid väntar för länge finns ingen anledning att misströsta under tiden. Domaine du Pélican har redan gett avtryck och Marquis d’Angervilles världsrykte beror ju på att de vet vad de håller på med sedan länge.
2014 är bara Domaine du Pélicans tredje årgång och vi kan skatta oss lyckliga över att ett fåtal buteljer hittat hit eftersom deras amerikanska samarbetspartner ville köpa in alltihop. Marquis d’Angervilles rykte tillsammans med den kultstatus Jura har i USA, där chardonnayvinerna anses påminna om exklusiva bourgogner med behagligare prislapp och Savagnin är supertrendig.

Domaine Matrot

http://www.matrot.com/

Familjen Matrot har varit verksamma i sex generationer som vinodlare i Bourgogne. De är baserade, och har odlingar, i Meursault. Sammanlagt förfogar de över drygt 22 hektar mark och har även vingårdar i Puligny-Montrachet, Auxey-Duresses, Monthelie och Maranges. Hela produktionen sköts utifrån ett hållbarhetsperspektiv och sedan 2000 odlar man helt ekologiskt. Filosofin är att låta varje årgång tala för sig själv med minimal mänsklig inblandning. Och, för att nå ett bra slutresultat börjar arbetet i vingårdarna så varje del i processen, från jord till bord är lika viktig. Att manipulera mark och rankor så att varje årgång likriktas är inget för Domaine Matrot. Framställningen är traditionell med lågt skördeuttag, regelbunden batonnage och jäsning och mognadslagring anpassad efter årgångens karaktär. Vinerna mognadslagras normalt under 11-12 månader på 228-liters ekfat. För de vita vinerna används 1-5 år gamla fat och för de röda är 10-20 procent helt nya. Fatlagringen syftar aldrig till att ge vinerna markant fatkaraktär utan ska ”bara” accentuera och fördjupa smakerna.

R-Wines

http://www.legrandnoir.com/

R-Wines är en internationell dynamisk organisation som producerar vin från många delar av världen med tyngdpunkt på Frankrike och Spanien. Deras målsättning är att tillverka moderna, lättförståeliga och prisvärda viner med smak och design som imponerar och överraskar.
De tre grundarna av företaget har alla jobbat och varit framgångsrika inom vinindustrin tidigare. Robert Joseph – är en mycket högt aktad internationell vinkritiker och domare vid vintävlingar, Hugh Ryman – globalt erkänd ambulerande vinmakare (flying winemaker) och Kevin Shaw – framgångsrik inom design av förpackning och etiketter.

Domaine Arlaud

http://www.domainearlaud.com/

Domaine Arlaud tog sin början omkring tiden vid andra världskriget. Joseph Arlaud, som just gift sig med Renée Amoit, fick nämligen en vingård i bröllopsgåva. Snabbt utökade han denna vingård med mer mark och under årens lopp har det nu blivit 15 hektar totalt.
Ledstjärnan för Arlaud har alltid varit att värna marken, naturen, vinrankorna och druvorna på bästa sätt. Talesättet är mer korrekt att om man respekterar dessa element så kan det bara bli bättre. Ett exempel, bland flera, att man värnar jorden på bästa sätt är att man gör det mesta markarbetet i vinfälten med gårdens hästar Nougat och Okapi.
Runt millennieskiftet så började man också producera vinerna på ett mer hållbart och ekologiskt sätt. Detta har man steg för steg tagit till nya nivåer. När man 2014 producerade alla viner certifierat ekologiskt och biodynamiskt var man första producent att göra det i Morey st Denis. Alla viner behandlas litet olika beroende på klassificering och vingårdsläge och de speciella förutsättningar de har. Generellt kan sägas att alla viner ekfatlagras mellan 14-18 månader där andelen nya fat varierar mellan cirka 25-60 procent beroende på klassificering och årgång. De röda vinerna genomgår aldrig vare sig filtrering eller klarning och kan därför med tiden utveckla mognadsfällning.

Vincent Paris

Vincent Paris är en ny drivkraft i Cornas men det betyder inte att han är en nykomling. Vincents mor är syster till den legendariska Robert Michel. Vincent förfogade fram till 2006 över tre hektar mark, i dag har arealen ökat efter uppköp av bra vingårdar från Vincents morbror Robert som gått i pension efter ett långt liv i vingårdar och källare.
I februari 2007 blev tre nya vingårdsandelar tillgängliga för Vincent, dessa var Regnard (0,36 ha), Tézier (0,16 ha) och La Génale (0,72 ha) varav Christopher Moestue äger Regnard i sin helhet och en liten andel av La Génale. Cornas är enligt vissa det tredje hjulet i norra Rhône, Côte Rôtie och Hermitage är de etablerade namnen. I Cornas är det mesta annorlunda, odlarna är få och med endast omkring 90 hektar vinodlingar totalt är appellationen minimal. Till skillnad från i övriga Norra Rhône får endast druvsorten Syrah odlas och vinerna får inte ”mjukas upp” genom att blandas med gröna druvsorter. Vinerna har exporterats litet och inte minst har stilen i det stora hela varit dåligt anpassad till den moderna marknadens önskan om fruktiga och svulstiga viner. Vinets karaktär är förknippat med appellationens speciella topografi och geologi. Cornas är av naturen format som en amfiteater vilket gör det skyddat för mistralen men utsatt för solen. Fördelarna och nackdelarna är uppenbara, varma årgångar kan vinerna få en kokt karaktär men de svalare har Cornas en fördel i Norra Rhône. De bästa granitbaserade jordmånerna ger vinet en robust och fast karaktär. Traditionellt producerad Cornas är väldigt vresig som ung och bör ligga i 10-15 år innan vinet kommit in i mognadsfasen.
Vincent vill å andra sidan producera en litet annorlunda stil än det ultratraditionella. Han vill få ut så mycket elegant fruktkaraktär av sitt druvmaterial. Han tillhör en generation som önskar viner drickvänliga något tidigare utan att förlora lagringspotential, något som är otroligt svårt.

Moestue Logo

VÄLKOMMEN TILL
MOESTUE SVERIGE

Här kan du se vårt sortiment och vilka produkter som
finns på Systembolaget och vilka du kan beställa.

Frankrike – Moestue Grape Selections