Vincent Paris

Vincent Paris är en ny drivkraft i Cornas men det betyder inte att han är en nykomling. Vincents mor är syster till den legendariska Robert Michel. Vincent förfogade fram till 2006 över tre hektar mark, i dag har arealen ökat efter uppköp av bra vingårdar från Vincents morbror Robert som gått i pension efter ett långt liv i vingårdar och källare.
I februari 2007 blev tre nya vingårdsandelar tillgängliga för Vincent, dessa var Regnard (0,36 ha), Tézier (0,16 ha) och La Génale (0,72 ha) varav Christopher Moestue äger Regnard i sin helhet och en liten andel av La Génale. Cornas är enligt vissa det tredje hjulet i norra Rhône, Côte Rôtie och Hermitage är de etablerade namnen. I Cornas är det mesta annorlunda, odlarna är få och med endast omkring 90 hektar vinodlingar totalt är appellationen minimal. Till skillnad från i övriga Norra Rhône får endast druvsorten Syrah odlas och vinerna får inte ”mjukas upp” genom att blandas med gröna druvsorter. Vinerna har exporterats litet och inte minst har stilen i det stora hela varit dåligt anpassad till den moderna marknadens önskan om fruktiga och svulstiga viner. Vinets karaktär är förknippat med appellationens speciella topografi och geologi. Cornas är av naturen format som en amfiteater vilket gör det skyddat för mistralen men utsatt för solen. Fördelarna och nackdelarna är uppenbara, varma årgångar kan vinerna få en kokt karaktär men de svalare har Cornas en fördel i Norra Rhône. De bästa granitbaserade jordmånerna ger vinet en robust och fast karaktär. Traditionellt producerad Cornas är väldigt vresig som ung och bör ligga i 10-15 år innan vinet kommit in i mognadsfasen.
Vincent vill å andra sidan producera en litet annorlunda stil än det ultratraditionella. Han vill få ut så mycket elegant fruktkaraktär av sitt druvmaterial. Han tillhör en generation som önskar viner drickvänliga något tidigare utan att förlora lagringspotential, något som är otroligt svårt.

Moestue Logo

VÄLKOMMEN TILL
MOESTUE SVERIGE

Här kan du se vårt sortiment och vilka produkter som
finns på Systembolaget och vilka du kan beställa.

Cornas – Moestue Grape Selections