Duval-Leroy

http://http://www.duval-leroy.com

”Som vanligt i Champagne” står en stark kvinna vid rodret på Duval-Leroy. Carol Duval-Leroy har själv styrt huset sedan 1991 och ser till att vinerna är vad firman vill stå för. Fruktdriven champagne med perfekt balans mellan raffinerad finess och kraft. Ett vin sofistikerat och komplext nog för den analytiske konnässören, samtidigt fruktigt och lättillgängligt att även passa som partybubbel. Duval-Leroy’s viner är inga superstrama kraftpaket, deras stil är mer ett finstämt samspel mellan nyanser- snarare Mozart än Wagner eller First Aid Kit mer än Metallica om man föredrar det. Vinerna är huvudsakligen gjorda av Chardonnay med en liten del Pinot noir, druvorna har hämtats från Premier- och Grand Cru byarna Grand Vallée de la Marne, Montagne de Reims och Côtes de Blanc.
Huset grundades ursprungligen 1859 när två familjer slog sig samman. För närvarande förfogar man över omkring tvåhundra hektar mark och är baserad i Vertus i hjärtat av ”La Côte de Blancs”. Firman är en av få kvarvarande helt familjeägda och kvalar in bland de femton bästa champagnehusen.

Tarlant

http://www.tarlant.com

Tarlant har en lång historia som vinproducent i Champagne. Med anor tillbaka till 1687 är de ett av de allra äldsta husen i hela regionen. Enligt lokala arkiv började Pierre Tarlant odla druvor 1687 och i praktiken har familjen producerat champagne i över 300 år. Sedan 1780 har Champagne Tarlant legat i den lilla byn Oeuilly några kilometer väst om Epernay. Familjen äger 13 hektar vingårdar. Tarlant köper inte in några druvor och ägs och drivs av familjen där alla är engagerade i allt från arbetet i vingårdarna och vinkällaren till marknadsföring och försäljning. Vingårdarna i Marnedalen börjar i Mareuil-sur-Aÿ och fortsätter västerut. De bästa växtplatserna ligger i branta, söderexponerade sluttningar mellan Mareuil och Damery. Champange Tarlant väljer att tänka annorlunda. Vingårdarna sköts efter ”gröna lantbruksprinciper”, vilket innebär nolltolerans mot kemiska bekämpningsmedel och mineralisk gödsling. Det ser till att vingårdarna har den bästa möjliga mikrobiologiska balansen vilket gör dem motståndskraftigare mot sjukdomar och insektsangrepp. Skördeuttagen hålls låga och varje enskild vingård vinifieras separat för att möjliggöra en så stor mängd skilda terroir-viner som möjligt. Druvblandningen hos Champagne Tarlant är rätt överraskande med tanke på att de är belägna i Marnedalen. Enbart tjugo procent är Pinot meunier och Pinot noir står för femtio procent och Chardonnay resterande trettio. Tarlants viner genomgår ingen malolaktisk jäsning vilket är speciellt i den kyliga Marnedalen där druvmognad är någonting man måste arbeta hårt i vingården för. Att dessutom göra en Brut Zero utan malolaktisk jäsning är verkligen en bedrift.

Moestue Logo

VÄLKOMMEN TILL
MOESTUE SVERIGE

Här kan du se vårt sortiment och vilka produkter som
finns på Systembolaget och vilka du kan beställa.

Champagne – Moestue Grape Selections