Dufouleur Frères

http://www.dufouleur-freres.com/en

Familjen Dufouleur har varit verksamma i Nuits-Saint-Georges, Bourgogne, sedan minst 1596.
Dufouleur Frères har gått i arv från far till son under alla dessa år.
Familjen har ett motto som lyder: Vi följer aldrig skrivna regler, vi följer alltid årgången. Det enda undantaget är, att de alltid söker högsta kvalité i råvaran, terroir och arbetet de lägger ned i sina viner.

Familjen står också bakom ett av de första vinerna som släpptes på Systembolaget 1959 och det är Beaujolais Royal som vi svenskar fortsätter att konsumera år efter år.

Domaine Matrot

http://www.matrot.com/

Familjen Matrot har varit verksamma i sex generationer som vinodlare i Bourgogne. De är baserade, och har odlingar, i Meursault. Sammanlagt förfogar de över drygt 22 hektar mark och har även vingårdar i Puligny-Montrachet, Auxey-Duresses, Monthelie och Maranges. Hela produktionen sköts utifrån ett hållbarhetsperspektiv och sedan 2000 odlar man helt ekologiskt. Filosofin är att låta varje årgång tala för sig själv med minimal mänsklig inblandning. Och, för att nå ett bra slutresultat börjar arbetet i vingårdarna så varje del i processen, från jord till bord är lika viktig. Att manipulera mark och rankor så att varje årgång likriktas är inget för Domaine Matrot. Framställningen är traditionell med lågt skördeuttag, regelbunden batonnage och jäsning och mognadslagring anpassad efter årgångens karaktär. Vinerna mognadslagras normalt under 11-12 månader på 228-liters ekfat. För de vita vinerna används 1-5 år gamla fat och för de röda är 10-20 procent helt nya. Fatlagringen syftar aldrig till att ge vinerna markant fatkaraktär utan ska ”bara” accentuera och fördjupa smakerna.

Domaine Arlaud

http://www.domainearlaud.com/

Domaine Arlaud tog sin början omkring tiden vid andra världskriget. Joseph Arlaud, som just gift sig med Renée Amoit, fick nämligen en vingård i bröllopsgåva. Snabbt utökade han denna vingård med mer mark och under årens lopp har det nu blivit 15 hektar totalt.
Ledstjärnan för Arlaud har alltid varit att värna marken, naturen, vinrankorna och druvorna på bästa sätt. Talesättet är mer korrekt att om man respekterar dessa element så kan det bara bli bättre. Ett exempel, bland flera, att man värnar jorden på bästa sätt är att man gör det mesta markarbetet i vinfälten med gårdens hästar Nougat och Okapi.
Runt millennieskiftet så började man också producera vinerna på ett mer hållbart och ekologiskt sätt. Detta har man steg för steg tagit till nya nivåer. När man 2014 producerade alla viner certifierat ekologiskt och biodynamiskt var man första producent att göra det i Morey st Denis. Alla viner behandlas litet olika beroende på klassificering och vingårdsläge och de speciella förutsättningar de har. Generellt kan sägas att alla viner ekfatlagras mellan 14-18 månader där andelen nya fat varierar mellan cirka 25-60 procent beroende på klassificering och årgång. De röda vinerna genomgår aldrig vare sig filtrering eller klarning och kan därför med tiden utveckla mognadsfällning.

Domaine Sylvain Cathiard

Domaine Sylvain Cathiard huserar söder om byn Vosne-Romanée, alldeles nedanför ikoniska vingården La Tâche. Vingårdarna uppgår till 4.20 hektar, varav 0.34 hektar är klassificerade generisk Bourgogne, 0.85 hektar som Villages i Vosne-Romanée och 0.13 som Villages i Nuits-Saint-Georges. Resten av vingårdarna är Premier crus i Nuits-Saint-Georges, Chambolle-Musigny och i Vosne-Romanée. Den årliga produktionen uppgår endast till 24-27 000 buteljer.
Mellan 2008 och 2009 lät man bygga en ny, större fatkällare och lade till ett nybyggt vineri ovanpå. Den första årgången som lagrades i den nya fatkällaren var 2008.
Vinifikationen hos Domaine Sylvain Cathiard går till så att druvklasarna avstjälkas helt och musten jäses med sin naturliga jäst vid cirka 30-33 grader i öppna jäskar.
Därefter dras vinerna över till ekfat för malolaktisk jäsning, när den avslutats lagras vinerna i samma fat i 15-16 månader med en omdragning under tiden.
Avslutningsvis dras vinerna över till ståltankar för att under cirka två månader låta jästfällning och sediment lägga sig innan buteljering. Ingen klarning eller filtrering sker så med tiden kan mognadsfällning bildas och dekantering behövas innan servering.

Domaine Marquis d’Angerville

http://www.domainedangerville.fr

Domaine Marquis d’Angerville är en av de mest kända producenterna i Bourgogne och har varit det sedan 1920-talet. I dag sköts verksamheten av Guillaume d’Angerville. Det är inte ovanligt att nya regimer tänker annorlunda än sina föregångare vilket har sina för och nackdelar men i detta fall är allt vid det gamla, inga nya prioriteringar är lagda till grund för dagens verksamhet. Det görs minst lika detaljerade, läckra och koncentrerade viner här som alltid. Detta åstadkommer man genom rigoröst noggrant arbete och erfarenhet som främsta hörnpelare. Egendomen är unik även genom det faktum att de odlar sin helt egna klon av Pinot noir ” Pinot d’Angerville”. Det finns anledningar till varför d’Angervilles viner i ett halvt århundrade varit synonymt med de bästa Volnay
Domaine Marquis d’Angerville har cirka 14 ha vingårdar i byarna Volnay, Pommard och Meursault. Den övervägande delen, drygt 12 ha, ligger i Volnay och inkluderar andelar i hela åtta Premier cru, av vilken den mest betydande är Clos des Ducs. Det är en utbredd uppfattning att Clos des Ducs är egendomens bästa vin likväl som ett av kommunen Volnays främsta, likvärdigt Grand cru. Vingården är ett ”Monopol” vilket betyder att d’Angerville är ensamma ägare, något som är sällsynt. Volnay är den by som många anser vara essensen av vad Bourgogne ska vara. Ett klassiskt försök att beskriva bourgognevinernas karaktär är att de är som en ”stålhand i silkeshandskar” och det kan mycket väl vara vinerna härifrån som inspirerade och åsyftades.

Luzien Muzard

Santenay är en typisk liten by i den sydligaste delen av Côte de Beaune i Bourgogne, en sömnig samling bostäder med tusen invånare mitt i vinlandskapet. En by som det är lätt att gäspa sig igenom vid färden norrut mot större och viktigare adresser i Côte d’Or. Vem skulle tro att den lilla byn Bas-Santenay är kurort, har ett kasino och bra vinproducenter? Det finns faktiskt ytterligare en poäng i att stanna till här, Lucien Muzard et Fils. Santenay är bland de minst kända kommunerna i Côte de Beaune, och den sista ”verkliga” kommunen innan den berömda côte’en fördelar sig i mer obetydliga appellationer i söder. Geologin i Santenay är förvirrande och komplicerad, markförskjutningar har skapat ett litet homogent nätverk av olikartade jordmåner. Detta visar sig i många olika vinstilar. Från kraftiga, rustika och fasta till saftiga, eleganta och rödfrukt-präglade.
Premier cru-vingården Clos de Tavannes, gränsande till kommunen Chassagne-Montrachet hävdas av många producera de läckraste och mest eleganta röda vinerna från Santenay. Lucien Muzard et Fils är i dag bland de bästa producenterna från denna kända vingård. Egendomen förfogar i dag över totalt hela 16 hektar vingårdar, till största delen i Santenay. Produktionen är helt dominerad av rödvin och endast fem procent är vitt vin. Vinmakningen är traditionell och enbart avstjälkade druvor används. Total macerationstid ligger på 10-18 dagar. Vinerna får ligga på en blandning av nya och gamla fat i 12-18 månader. Allt utifrån årgångarnas speciella förutsättningar. På några få år har bröderna Claude och Hervé Muzard etablerat sig i toppen av byns bästa producenter med en bärpräglad, delikat och samtidigt koncentrerad vinstil. De stora kvalitetsförbättringarna senaste åren är ett resultat av medvetet arbete i alla faser av produktionen. De goda resultaten är ett lämpligt exempel på att den yngre generationen i Bourgogne jobbar väldigt seriöst och målmedvetet. De är bättre utbildade än sina föräldrar och har ett brett nätverk så väl i regionen som andra delar av Frankrike och utomlands. Generationen 30+, som vart efter blivit ganska stor i Bourgogne, är helt enkelt snabbare och mer ambitiös än föräldragenerationen. Totalt sett har det aldrig producerats bättre vin i Bourgogne än i dag, och bröderna Muzard är delaktiga i denna positiva utveckling.

La Maison de Crémant

http://www.bejot.com

Firman grundades 1895 av bröderna François and Albert Moingeon, ursprungligen vinbönder från Pommard. Sitt nuvarande namn ”La Maison de Crémant” tog firman 1975 när Crémant de Bourgogne fick rätt till egen ursprungsbeteckning (AOC) för mousserande vita och roséviner från Bourgogne. Man har sedan 1975 vuxit till att bli en av de största producenterna av Crémant de Bourgogne. La Maison de Crémant har varit en föregångare vad det gäller förnyandet av vinframställning enligt champagnemetoden. Bland annat var man först med att utveckla en automatisk flaskställning (pupitre) för att få jästfällningen att förflytta sig till flaskans hals istället för den mycket tidskrävande manuella hanteringen. Detta blev prototypen till dagens giropallets som numera är standard bland världens producenter av mousserande kvalitetsvin. Druvorna till La Maison de Crémants viner är handskördade och noga utvalda från Yonne, Hautes Côtes och Macon. Druvorna från Yonne och Hautes Côtes bidrar med tydlig friskhet och fräschör medan druvorna från Macon ger vinerna komplexitet och smakrikedom.

Domaine Moillard

http://www.moillard.fr

Familjen Moillard har varit aktiva som vinodlare i Nuits-Saint-Georges, Bourgogne, sedan den franska revolutionen. När järnvägsnätet nådde Bourgogne såg Symphorien Moillard möjligheten att utveckla familjeföretaget till utöver att odla även handla med vin. 1850 skapade han Maison Moillard som stannade i familjens ägo till 2008 då Vincent Sauvestre fick möjlighet att överta ägandet. Ett omfattande kvalitetslyft påbörjades och 2009 stod en helt ny modern vinanläggning klar. Även i vingårdarna har kraven skärpts, allt för att bli bättre och bättre och fortsatt hålla sig i framkant. Utbudet i Maison Moillards vinportfölj räcker från Chablis i norr till Beaujolais i söder. I princip samtliga av Bourgognes appellationer finns representerade från områdestypiska och prisvärda Bourgogne Blanc och- Rouge till de mest eftersökta, komplexa och lagringsdugliga Grand cru-vinerna.

Benjamin Leroux

Trots sin – i vinodlarkretsar – unga ålder (f. 1975), har Benjamin Leroux arbetat med vin i nästan hela sitt liv. Redan vid 15 års ålder fick han jobb på legendariska Domaine du Comte Armand i Pommard. Detta inspirerade honom att ta sin examen i oenologi. För att bredda och fördjupa sina kunskaper och erfarenhet efter avslutade studier började Benjamin arbeta sig jorden runt. Han har bland andra jobbat hos Drouhin i Oregon, Château Cos d’Estournel i Bordeaux och Giesen i Nya Zeeland.
Väl hemma efter utlandsvistelserna och några mindre jobb i Bourgogne fick Benjamin 1999 jobb som vinmakare på Comte Armand. Idag driver Leroux egen negociant-verksamhet från en ny vinkällare i hjärtat av Beaune, samtidigt konsultar han åt Comte Armand vilket säger en del om hans rykte och renommé. Han har både vingårdar han äger samt sådana han driver åt andra. Han köper även druvor, aldrig vare sig druvmust eller vin, från bönder som han har nära samarbete med. Hälften av vingårdarna är ekologiska men andelen växer stadigt bland de odlare druvor köps in från då omläggning till ekologisk odling är en förutsättning från Benjamins sida. Produktionen av de flesta av Leroux cuvéer är minimala ett till fem fat per vin och produktionen första årgången, 2007, var endast 120 fat. För Benjamin är terroir väldigt viktig samt att hans viner skall leverera ren frukt och typicitet. Generellt är hans viner åt det mer koncentrerade, lagringsdugliga hållet snarare än det lättare mer esoteriska.

Moestue Logo

VÄLKOMMEN TILL
MOESTUE SVERIGE

Här kan du se vårt sortiment och vilka produkter som
finns på Systembolaget och vilka du kan beställa.

Bourgogne – Moestue Grape Selections