J Bally 7 ans Pyramide

En härligt fatlagrad rhum agricole, J Bally 7 ans Pyramide ifrån Martinique i en härlig kombo ifrån Magasinet Livets Goda med fattiga riddare och vaniljglass.  Livets Goda har dessutom gett J Bally 7 ans Pyramide 91 poäng!

Fattiga riddare med vaniljglass och lönnsirap
(4 portioner)

SMET
2 ägg
2 dl mjöl
2,5 dl mjölk
1 tsk nypa salt
4 brödskivor, gärna levain eller vanlig formfranska

KANELSOCKERBLANDNING
1 msk kanel
1 msk strösocker
1 dl lönnsirap

En skvätt rom

SMET
Knäck äggen i en bunke och vispa ordentligt. Vispa sedan ner mjölet lite i taget, fortsätt med salt och häll sedan ner mjölken. Vispa tills du har en slät och fin smet. Vänd ner bröden i smeten en och en så att de verkligen suger in smeten. Gör sedan en sockerblandning i en annan skål genom att blanda socker och kanel. Stek sedan brödskivorna i rikligt med smör på medelhög värme ett par minuter på varje sida. När de är klara har de fått en fin färg och de ska vara knapriga men absolut inte brända. Ta upp och vänd ner dom i kanelsockerblandningen. Värm lönnsirap försiktigt i en kastrull tillsammans med en liten skvätt rom.

SERVERING:
Servera dina fattiga riddare med en stor klick vaniljglass av bästa kvalitet och ringla lönnsirap över.

Drycken till:
J Bally 7 Ans Pyramide
Nr 10306, 469 kr, 91 LGP
J Bally 7 är småbusig men med komplexitet och ödmjukhet. En ljusare rom med mörk botten, en liten djävul under Guds försyn. En gentlemannamässig sjörövarrom med stil och attraktiv kraft. Det finns således en bra, edgie skjuts men bettet gör aldrig ont då vi har hög viskositet och silkig grundstruktur. Sedan har vi dessutom som vi tidigare nämnt i denna roms sammanhang, inslagen av syrlig citrus- och körsbärsfrukt, röda äpplen och agave med sötma färgat av tofféevanilj och kakaochoklad som behandlas respektfullt men synligt av bourbonfaten som står för lagringen och som ger en angenäm krydda i finishen. Sötman klibbar aldrig utan har en bra torr stringens som här balanserar själva rätten.

Vi hade förvisso här kunnat gått för en rundare (snällare…), mörkare rom, men J Bally´s krydda och edge ger denna löjligt goda rätt ett härligt motstånd. Som Björn Borg möter John McEnroe ungefär: två motpoler som bli bästa kompisar. Rommens sötma möter kanelen och sockret i rätten på ett fenomenalt vis. Tennisspråk igen; nätspel möter baslinje spel. Rommen ger också rätten en torr, kryddig touch i avslutet vilket sätter den lilla twisten i kombination med sirapen och glassens svala och eleganta humör. Det här är en farligt god och förlustande kombination. Många fina kalorier helt enkelt…

 

 

Moestue Logo

VÄLKOMMEN TILL
MOESTUE SVERIGE

Här kan du se vårt sortiment och vilka produkter som
finns på Systembolaget och vilka du kan beställa.

J Bally 7 ans Pyramide – Moestue Grape Selections